Reklaam sulgub sekundi pärast

Tippkokk Daanius Aas oma elukutsest: on paremaid erialasid, mida valida

"R2 hommik"

Paula Särekanno ja Daanius Aas
Paula Särekanno ja Daanius Aas — FOTO: Rauno Volmar / Delfi Meedia

Tippkokk Daanius Aas ütles saates "R2 hommik", et kokana töötamine ei sobi kõigile, sest päevad on pikad ja stressirohked ning tema hinnangul on paremaid erialasid, mida valida.

2023. aastal Michelini aasta noore peakoka tiitli pälvinud Daanius Aas ütles saates "R2 hommik", et nii tänavatoidul kui ka uhkemal fine dining'ul on Eestis oma koht. "Fine dining'ul on oma võlu, tänavatoidul on oma võlu. Mõlemad peavad ikkagi mingil määral eksisteerima."

Oma restoranides on Aas eestimaist joont ajanud. "Ma tahaks lihtsalt panna kartulit [taldrikule] ja rääkida inimestele, miks kartul äge on. Üle maailma Michelin on kindlasti selline uhke, kallid toorained üle maailma. Aga mina olen alati keskendunud sellele, mis Eestis on, et võib-olla sealt minu saladus," ütles Aas.

Eestis pole toiduäri ajamine tänu kõrgele konkurentsile just ülemäära kõrge. Saatejuhid tõid välja samas saatesarjas külas käinud stand-up koomiku Maiduki, kelle sõnul on Eestis toiduga raha teenida vaat et võimatu, kui sa just sinna kõrvale ohtralt alkoholi ei müü. Aas oli sellega nõus. "Eriti veel tänasel päeval, kus toidu omahinnad on üpris kõrged ja sellepärast ka meie restoranihinnad konkreetselt koguaeg tõusevad. Alkohol ja üldse jook on iga restorani üks peamisi sissetulekuid tihtipeale."

Kokatöö iseloomust rääkides ütles Aas, et nooremas eas oli läbipõlemise oht suurem ning pärast üht-kaht korda läbipõlemist tekkis tal mõtteis "revolutsioon", et ehk tuleks rohkem puhata ning mitte seitse päeva nädalas töötada.

Kas ja millistel tingimustel või kellele soovitaks Daanius Aas soovitaks kokaelukutset. "Ei (naerdes). On paremaid erialasi, mid avalida. Mis iganes meelt toidab, aga mitte kokandus (naerdes)," ütles Aas ja lisas, et sellise töö jaoks peaks peast veidi hull olema.

Kuula lähemalt allolevast saatest.