Irma

14.08.2015

IRMA ON 24-AASTANE TOIDUBLOGIJA PÄRNUMAALT!

Teda vaimustavad erinevad maitsed ja köögis eksperimenteerimine.

1. SAADE – Läbida tuli fantaasiavoor, kus tuli valmistada värviküllaseid LAHTISEID SOOLASEID PIRUKAID! Kirsina todril sai tehtud ka imemaitsvat magusasõprade unistust – BROWNIET!

Irma küpsetised on teie ees!

Siin ka imemaitsva kilu quiche koostisosad!

Põhi: Hapukoore-muretaigen

75 g rukkijahu

75 g nisujahu

0,25 tl soodat

75 g võid

1 muna

1 spl suhkrut

1 tl soola

50 g hapukoort  

Täidis:

3 muna

u 13 kilu (konserveeritud, mitte eelpuhastatud. Ise puhastamine annab parema tulemuse)

1 porru

1 spl võid

200 ml piima

100 ml koort

Sool;pipar

4 tl kappareid

200 g riivitud Eesti juustu

100 g riivitud Mozzarellat

Peotäis tilli

PROOVI JÄRGI ja ANNA TEADA, kas tuli sama hästi välja kui Irmal! ;)

 

2. SAADE –  Osalised said ülesandeks küpsetada UHKE KEEKS. Mitte lihtsalt kuiv brikett vaid mahlane, eriline ja peolauale sobiv. Tehnilise ülesandena tuli Antsu retsepti järgi küpsetada PÄHKLITEGA BESEERULL.

Irma keeks ja beseerull nägid välja imekaunid:

Siin ka Irma “Banaanikeeks rummirosinatega” koostisosad:

Tainas:

200 g rosinaid

150 ml rummi

Kõigepealt rosinad rummi sisse likku.

350 g jahu

1 tl soodat

1 tl soola

250 g võid

300 g tuhksuhkrut

8 suurt muna

8 banaani

Vanilliekstrakti

2 peotäit mandlilaaste

Siis ahi kuuma ja segada kokku kuivained, muna ja banaanid. Valada vormi ja lasta tunnike küpseda. Siis röstida mandlilaastud ja segada kokku glasuuriga, millega pärast keeks üle tuleb valada, kaunistuseks peale raputada mandleid.  

Glasuur:

200 g tuhksuhkrut

4-5 spl sidrunimahla

Proovi kodus teha ja anna teada, kas tuli välja! :)

 

3. SAADE – Osalejatel tuli valmistada šokolaadikooke ja sibulapirukaid.

Irma “Eriti šokolaadine šokolaadikook piparmündiga” ja “Sibulapirukad” nägid välja sellised:

Vaata siit “Eriti šokolaadine šokolaadikook piparmündiga” retsepti ja proovi kodus teha:

Koogitainas:

300 g tumedat šokolaadi (70%)

190 g võid

125 ml vett

100 g demerara suhkrut (või tavalist valget)

150 g nisujahu

0,5 tl küpsetuspulbrit

2 suurt muna

45 ml Marsala veini

Kuidas valmistada?

Sulatada šokolaad või, vee ja suhkruga, lisada kuivained ja eraldi kausis lahtiklopitud munad. Viimasena lisada veini. Siis vooderdatud vormi ja tunnikeseks ahju küpsema.

Vahele teha piparmündi siirupi, milleks on vaja:

2 dl suhkrut

7 dl vett

30 ml valgeveiniäädikat

Suur peotäis värsket piparmünti

Seejärel teha peale glasuur, milleks on vaja:

150 g tumedat šokolaadi (70%)

120 ml vahukoort

1 spl võid

1 spl siirupit (siis ei teki suhkrukristalle)

See kallata jahtunud koogile, lasta hanguda.

Proovi kodus teha ja anna teada, kuidas õnnestus! :)

 

4. SAADE – Saate neljas episood on pühendatud retromaitsetele. Maitsetele, mis kõigile juba lapsepõlvest tuttavad ja milleta ükski õige eestlase pidu ei möödu. Küpsetustandrile on kaasa võetud kolletunud kaustikud ning kokaraamatud, mis peaksid kindlustama võidu. Retrovooru hindamine üllatas kõiki. Kui eelmises saates nägime erinevaid käkke, siis sel korral on reas kohvikuväärilised meistriteosed. Jääb üle vaid loota, et nostalgiahõnguline tehniline ülesanne on sama edukas. Tuleb valmistada moskva saiake. Tõeline klassika, mis eeldab head läbisaamist pärmitainaga.

Retrovoorus otsustab Irma valmistada “Kodused lihapirukad”. Ta suhtub asjasse lausa nii tõsiselt, et väntab retromasinal ise pirukatäidise valmis.

Vaata, millised irma küpsetised lõpuks välja tulid:

Siin Irma “Kodused lihapirukad” retsept:

Pärmitainas:

0,5 l piima

25 g pärmi

1 spl suhkrut

1 tl soola

50 g võid

900 g nisujahu

Segada pärm suhkruga ja lisada käesooja piima. Siis lisada kuivained ja viimasena sulavõi. Katta rätikuga ja lasta soojas kohas kerkida.

Sisuks:

1-2 pakki läbikasvanud sinki (1 pakk u 200 g)

2 sibulat

4 muna

Sool

pipar

Pirukate määrimiseks 1 muna. 

Proovi kodus teha ja anna teada, kas tuli sama kenasti välja kui Irmal! :)

 

5. SAADE – Valmistada tuli lustlik ja efektne tort laste sünnipäevaks, mille koostisainete hulgas pidi kindlasti olema kohupiim! Osalejatel paluti üllatada huvitavate kujundite, värvikirevuse ja tervisesõbralike lahendustega. Tehnilise ülesandena tuli valmistada Angeelika “Mustikamuffineid”.

Irma oli sünnipäevatortide voorus pisut väsinud ja kõhklev. Põhjuseks see, et  ta polnud lastele peale küpsisetordi kunagi midagi valmistanud. Väsimusest hoolimata võttis ta ette keeruka ülesande – sefiirikoera! Asjad ei sujunud just kõige paremini. Vahukoor lähks võiks, biskviit ebaõnnestus, sefiir ei tulnud välja ja eelnevat koerakoogi küpsetamise kogemust ka ei olnud.  Irma koerast sai Antsu hinnangul makra. Väike külaliskohtunik Rebeka oli oluliselt leebem. Temale meeldis pakutu väga. Viimases voorus võttis Irma end aga kokku ja esitas täiesti esindusliku töö. Ta sai suisa vooru parimaks.

Vaata, kuidas nägi välja Irma natuke ebaõnnestunud “Sefiirikoeratort” ja “Mustikamuffinid”!

Vaata, kuidas Irma “Sefiirikoeratordi” tegemine käib:

Koostisosad:

4 suurt muna

100 g suhkrut

60 g nisujahu

50 g kartulitärklist

1 tl küpsetuspulbrit

Vahustada munad, lisada kuivained ja küpsetada ahjus.

Vahele teha kohupiimakreemi:

1 dl 35 % koort

1 spl suhkrut

1 tl vanilliekstrakti

250 g kohupiima

350 g vaarikaid

Segada segu valmis ja kokku rullida.  

Muffiniteks on vaja:

150 g võid

170 g suhkrut

2 muna

250 g nisujahu

3 tl vanillisuhkrut

1 tl küpsetuspulbrit

1 dl piima  

Vahustada või suhkruga, ükshaaval lisada munad. Segada kuivained ja lisada tainale, segada juurde ka piima. Küpsetada ahjus.

Juurde teha ka kakaosefiiri, millega anda koerale karva:

300 g suhkrut

3 munavalget

2 dl vett

Pisut sidrunihapet

Kakaopulbrit 

Proovi kindlasti kodus teha ja anna teada, kas õnnestus! :)

 

6. SAADE – Sel korral lootsid osalised üllatustevaba päeva ja küpsetasid üht eestlaste lemmikut – pidusaia. Tehnilise ülesandena küpsetati üht imeilusat maiustust Angeelika kohvikust. Kavas olid Kadrioru luiged ehk kohupiimataskud, mis vormitud luigekujuliseks. Ülesanne oli tegelikult lihtne. Küpsetada tuli tuuletasku, mis mahutaks kohupiima, tekitada äralõigatud osast tiivad ning kinnitada sellele kõigele eraldi küpsetatud kaelake.

Irma valmista pidusaiade voorus “Kaneelisaiakesed karamelliglasuuriga”. Kogu sai koosneski kaneelirullidest, millele oli peale valatud imemaitsev karamelliglasuur. Kadrioru luiged Irmal nii kenasti välja ei tulnud – jäid pisut kahvatuks ja tooreks.

Heida pilt küpsetistele peale:

Vaata, millest Irma “Kaneelisaiakesed karamelliglasuuriga” koosnesid ja proovi kodus teha:

Pärmitainas:

250 ml piima

30 g pärmi

100 g suhkrut

1 muna

0,5 tl soola

75 g võid

450 g jahu

Täidis:

40 g võid

3 spl suhkrut 

Jahvatatud kaneeli

Määrimiseks muna.

Pärm segada suhkruga, lisada käesooja piima ja samuti ka pool jahust. Seejärel panna eelkergitusse. Siis lisada vahustatud muna, maitseained, järjest jahu ja sulavõi, sõtkuda läbi ja lasta veel kerkida. Siis rullida lahti ja lisada täidis.  

Karamelliglasuur:

190 g pruun suhkur

120 g rõõsk koor (10-12%)

4 spl võid

soola

1 spl vanilliekstrakti  

Segada suhkur, koor, sool pannil madalal kuumusel. Vispeldada 5-7 min, kuni pakseneb. Lisada vanill ja küpsetada veel minuti, siis keerata kuumus kinni ja jahutada. Kallata sellega pidusaia üle.

Anna teada, kuidas välja tuli! ;)

 

7. SAADE – Esimene ülesanne oli küpsetis kamast. Kõik osalised said kodus planeerida ja harjutada mingit küpsetist, mis põneval ja pidulikul moel sisaldaks kama. Tehnilise ülesandena võeti ette pealtnäha lihtne vastlakukkel. Angeelika kuklitesse kuulub tingimata kardemon. Lisaks oodati kakukeselt kohevust ja pehmust.

Irma otsustas kokku viia eksootika ja kodumaise. Tehtud sai laimikook kamajahupõhjaga. Lõpptulemusena ei olnud Irma kook kohtunike silmis just piisavalt patriootlik. Kook oli liiga tagasihoidliku välimusega ja kama laimikreemiga kokku ei klappinud. Vastlakuklite vooris oli Irma kimpus tainaga, mis väga kerkida ei tahtnud. Lisaks tegi ta kukleid esimest korda. Seda oli näha ka nende välimusest. Kuklid mässasid reeglite vastu ning polnud ei siledad ega ümmargused.

Vaata, millised Irma küpsetised lõpuks välja tulid:

Vaata “Laimikook kamavahuga”  retsepti ja proovi kodus teha:

125 g nisujahu

125 g kamajahu (röstitult)

200 g võid

100 g suhkrut

1 muna

Pisut soola

Kõik komponendid panna kaussi ja kokku segada. Seejärel eelküpsetusse 5-6 min.

Siis teha valmis koogisegu:

1 purk kondenspiima

4 suurt munakollast

4-5 laimi

Segada kondenspiima, munakollased, laimimahla ja laimikoored. Kallata segu koogipõhjale ja küpsetada veel 10-15 min.

Lisandiks teha koogi peale kamavahtu:

2 dl rõõska koort

1 spl suhkrut

6-7 spl röstitud kamajahu

Pritskoti abiga seatakse vaht koogile.

Anna teada, kuidas õnnestus! :)

 

8. SAADE – See saade on pühendatud maailma maitsetele. Esimese ülesande teemaks oli korvikesed, mis peaksid tutvustama erinevaid maailma maitseid. Kohtunikud lootsid, et kõik on ette valmistunud ja hoolega välismaiseid raamatuid lapanud. Kohtunik Angeelika ootas kogu maailma maitseid, Ants nõudis küpsetistelt veatut välimust. Teine voor tuli kaugelt Kreekast. Tegu oli spanakopitaga. Spinati ja fetaga pirukas, mis õhukeses filotainas krõbedaks küpsetatud. Osalistele oli ülesanne paras ehmatus, sest midagi sellist nad varem küpsetanud polnud. Kuidas hakkida, kuidas tainast voltida? Keegi ei teadnud!

Kolmas sidrunikorv tuli Irmalt. Tegu on klassikalise küpsetisega, mis kahjuks ei sujunud just kõige veatumalt. Korvike läks nihu ja Irma tegi mitu katset. Kohtunikud leidsid, et Irma besee on munane kuid kreem ja põhi väga head. Pirukavoorust tuleb parimana välja Irma. Korvikeste voorus oli miinuseks aga see, et Irma esitas vaid ühe korvikese.

Ahvatleva täidisega korvikesed: “Sidruni-besee korvikesed”

Koostis:

140 g jahu

70 g mandleid

50 g suhkrut

0,5 tl soola

115 g võid

Keeda kergelt mandleid, siis koori. Köögikombaini abiga sega komponendid tainaks. Pane kilesse ja 15 minutiks puhkama. Suru vormidesse, lase külmas seista 10 minutit. Siis eelküpsetusse 190 kraadi juurde, kuni on kuldne.

Täidis:

190 g suhkrut

2-3 sidrunimahl

Nende koor

1 apelsinimahl

2 spl maisitärklist

1 suur muna

3 munakollast

6 spl võid

Kastrulis sega suhkur, sidrunikoor, sidrunimahl, apelsinimahl, maisitärklis ja u 60 ml vett, kuni on kõik segunenud, siis lisa muna ja munakollased. Keskmisel kuumusel 5 min. Lisa või ja lase veel 4-6 min küpseda, kuni on pudingu moodi tekstuur. Pane segu vormidesse. besee: 3 munavalget Pisut soola u 7 spl suhkrut Vahusta muna natukese soolaga, nii kui tekivad pehmed tipud. Lisan suhkur ja vahusta kuni besee hoiab. Lase  besee pritskotiga koogile ja küpseta 190 kraadi juures, u 15 min kuni besee on kuldne.

Proovi kodus teha! ;)