Eesti parim pagar

7. saate retseptid

28.03.2019

1. Sandra jõulukarussell

Taigen:
230g Dansukkeri tume siirup
170g suhkur
2spl jahvatatud kaneel
3tl jahvatatud nelk
2spl jahvatatud kardemon
2tl jahvatatud kuivatatud ingver
1 apelsini koor
0,25 muskaatpähkel
250g Alma Eesti või
2 muna
600g jahu (Veski Mati)
2tl sooda
jahu vormimiseks

Glasuur:
100g munavalge
350g tuhksuhkur
0,5tl sidrunhape

Karamell:
400g suhkur
120ml külma vett

Kaunistused:
punased M&M šokolaadikommid
erisuuruses hõbedased pallid
kõrred

2. Kristiina “Jõulumaagia”

Piparkoogitainas:
250 g tumedat siirupit (Dansukker)
120 g suhkrut
Kuni 1 pk piparkoogimaitseainet (Santa Maria või Meira)
250 g Alma Eesti võid
2 muna
600 g jahu (Veski Mati)
2 tl soodat

Suhkruglasuur:
250 g Royal Icing pulbrit
40 g vett

Kuumuta potis siirup keemiseni koos suhkru ja piparkoogimaitseainega. Tõsta pott tulelt ja sega juurde tükeldatud või. Sega seni, kuni või on sulanud. Seejärel lase veidi jahtuda ja klopi juurde munad. Sega sooda jahuga ja lisa segades siirupisegule. Sõtku tainas läbi, paki toidukilesse ja hoia järgmise päevani külmikus.
Rulli tainas jahusel laual õhukeseks ja lõika piparkoogivormidega välja soovitud kujundid. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 6- 9 minutit.
Suhkruglasuuri tegemiseks lisa Royal Icing pulbrile vesi ning vahusta segu 7-10 min.

3. Liina piparkoogimaja

2dl Dansukkeri tumedat suhkrusiirupit
2dl suhkrut
1spl jahvatatud kardemoni
1pk piparkoogimaitseainet
250g Alma Eesti võid
2 muna
600g nisujahu (Veski Mati)
2 tl söögisoodat
Akende jaoks ilma täidiseta karamellkomme ca 50g

Glasuur:
1 munavalge
400-650ml tuhksuhkrut

4. Noeli küpsisemaja

Koostisosad:
300g + 200g suhkrut
300g Alma Eesti võid
3 munakollast
3 munavalget
600g jahu (Veski Mati)
300g tuhksuhkrut
Maitse järgi kaneeli
Maitse järgi tšillit
1 või vanilje essents

1.Sega köögikombainis või ja suhkur ja siis lisa ka essents ja munakollased ja ka kaneel ja tšilli.
2.Lisa sõelutud jahu vähe haaval.
3.Kui tainas tundub valmis kileta see ja pane külmkappi vähemalt pooleks tunniks.
4.Samal ajal vahusta munavalged ja kui need on juba ilusasti vahus, hakka lisama vähe haaval tuhksuhkrut ja lisa nii kaua kui saavutad meeldiva konsistensi.
5.Kui tainas on külmkappis piisavalt olnud, siis võtta see välja ja hakka sellest ettevaatlikult kahe küpsetamispaberi vahel tainast voolima( see pole väga kergelt voolitav ja on kerge, et mureneb) ja tee sellest oma soovitud vormid. 6.Pane küpsised eelsoojendatud 170 kraadisesse ahju umbes kümneks minutiks.
7.Kui küpsised on valmis, lase neil jahtuda ja ära puudu neid enne jahtumist kuna need muidu murduvad. Kui on jahtunud võid munavalgetest tehtud klasuuriga kaunistada ja peale joonistada küpsistele.
8.Et teha karamelli, näiteks maja jaoks, võtta 200g suhkrut ja pane madalale tulele ja ära seda enam sega ja katsu kuni näed, et suhkrust on saanud pruunikas mass ehk karamell(ära lase liiga pruuniks, muidu kõrbeb põhja).Sellega saad maja kokku liimida(ole ettevaatlik sellega kuna karamell on väga kuum ja teeb väga haiget kui sattub nahale või isegi riietele.