Eesti parim pagar

Kolmapäeviti21.30

4. saate retseptid

07.03.2019

1. Ellen

Tuuletaskud, mis täidetud pasteediga

Tuuletaskuteks:
3 dl vett
100g Alma Eesti võid (82%)
2 dl nisujahu (Veski Mati)
3 muna

Täidiseks:
150g pasteeti
100ml Alma vahukoort
2 hapukurki
Kaunistuseks midagi rohelist

Vahvel ürdivõi ja lõhega

Vahvliteks:
150g Alma Eesti võid (82%)
3 muna
2 dl Alma piima
3 dl jääkülma vett
1spl küpsetuspulbrit
3 dl nisujahu (Veski Mati)
1 dl tärklist
1dl odrajahu (Veski Mati)

Sisuks:
180g või karulauguga
100ml Alma vahukoort
100g külmsuitsu lõhefileed
Kaunistamiseks nt. tilli

2. Kristiina

Snäkilaua hiilgus – “miniburger” – lihasõbrale

Keedutaigen:
3 dl vett
100 g Alma Eesti võid
veidi soola
1 tl suhkrut
3,5 dl jahu (Veski Mati)
4 muna

Mõõda potti vesi, või, sool ja suhkur. Kata kaanega ja lase keema tõusta. Eemalda pliidilt ja sega korraga juurde kogu jahu. Tõsta pott pliidile tagasi ja sega tainast hoogsalt 2-3 min. Lase jahtuda u. 5 min. Lisa ükshaaval munad.
Küpseta ahjus, soovitatavalt auruga, algul 200 kraadi juures 10-15 min kuni tooted on helekollased. Seejärel alanda kuumust 180 kraadini ning küpseta veel 10 – 25 min.

Täidis:
150 g Viola toorjuustu
1 spl Hellmann’s majoneesi
veidi ketšupit
soola
Sega ained omavahel!
Frisee salat (Grüne Fee)
marineeritud kurgid
punane sibul (õunaäädikaga marineeritud)
Hollandi leibjuust (viilutatud)
Lihapallid
Poolita jahtunud tuuletaskud ja täida need nii nagu hamburgerit. Kõige alla pane esmalt toorjuustukreemi. Kihtide omavahel ühendamiseks kasuta võileivatikke.

“Quiche lõhega” – kalasõbrale

Pirukapõhi:
1 dl speltajahu (püülijahu) (Veski Mati)
1 dl mandlijahu
75 g Alma Eesti võid
(jahvatatud brokkolilehe pulbrit)
0,5 tl soola
1 spl. külma vett

Näpi jahu, või ja sool purutaoliseks massiks. Lisa vesi ja sega ühtlaseks massiks. Pane taigen külmkappi ootele. Kuumuta ahi 230 kraadini. Rulli taigen õhukeseks ning vooderda sellega pirukavormid. Eelküpseta neid u. 8 min.

Täidis:
150 g forellifileed
1 väike porru
1,5 muna
1,5 dl Alma vahukoort
25 g juustu
tilli, soola, pipart

Tükelda forellifilee. Haki porru, prae seda veidi pannil. Sega omavahel munad ja koor. Maitsesta! Jaota porru ja forell pirukapõhjadele, vala peale muna-kooresegu.
Küpseta kuni munasegu on hüübinud.

“Mandlikorvid peedihummusega” – veendunud veganile

1 spl chia seemneid
60 ml vett
240 ml mandlijahu
1 spl oliiviõli
1/4 tl kurkumit
soola
1 tl maitsepärmi

Leota chia seemneid 10 minutit vees. Lisa pärast leotamist oliiviõli, kurkum, sool ja maitsepärm ning mandlijahu. Sega, kuni moodustub taignapall. Kahe küpsetuspaberi vahel rulli taigen õhukeseks. Lillekujulise vormiga taignast välja võetud kujundid säti muffinipanni tagumisele poolele nii, et moodustuksid taignakorvid. Küpseta ahjus u. 10 min 200 kraadi juures.

Peedihummus:
Keedupeet
seesamiseemned
küüslauk
sool
õunaäädikas
200 g kikerherneid
Töötle koostisained ühtlaseks köögikombainiga.

Garneering:
Petersell

3. Liina

Volovanid singi-avokaadotäidisega

300g lehttainast
1 muna

Täidis:
75g suitsusinki
1 avokaado
1 spl majoneesi
Törts sidrunimahla

Kalasõbrale – profitoolid suitsukalasalatiga

1,5 dl vett
60g Alma Eesti võid
Näpuga soola
1,5 dl jahu (Veski Mati)
2 suurt muna

Täidis:
200g kuumsuitsukala
4 spl Creme fraiche (või 30% Alma hapukoor)
1 tk muna
0,5 sidruni mahl+riivitud koor
Murulauk
Till
Must pipar

Veganile – Karjala pirukad

1 dl rukkijahu (Veski Mati)
0,7 dl nisujahu (Veski Mati)
Soola
0,7 dl külma vett

Täidis:
1 dl riisihelbeid (Veski Mati)
4 dl vett
Soola
Porgandit
muskaatpähklit

4. Noel

Vegan

Riisipaber
Porgand
Friteerimisõli
Porru
Tsukhiini
Sool
Pipar
Churry pulber maitseaine või kui pole siis sobib ka ainult tšilli

1.Lõika porru, porgand ja tsukhiini ribadeks ja pane need pannile oliivõliga ja maitsesta kohe soola ja pipraga.
2. Natukese aja pärast lisa Churry pulber maitseaine oma maitse järgi ja lisa natukese vett , et köögiviljad pehmeneksid.
3.Kui köögiviljad on hea maitsega ja pehmed võid need tulelt ära võtta ja hakkate rulle tegema.
4. Pane õli juba soojenema.
5. Võtta riisipaber ja pane korraks sooja vette likku (umbes 10 sek), nii et muutuks paber pehmeks. Pane paber töölauale pane peale köögiviljad ja voldi ja keera köögiviljad korralikult ja ühtlaselt paberi sisse.
6. Kui kõik on tehtud ja õli on soe võid need fritüürida (ettevaatust, et need võivad alguses potti külge kinni jääda ja katki minna).

Liha

Lasagne plaat
Fetta juust
Viola toorjuust
Ruccola
Parma sink

1.Keeda lasagne plaat palju paki peal on tavaliselt kirjutatud nii, et plaat jääks aldente. 2.Pane õli sooja ja kui on piisavalt kuum friteeri plaati umbes 5-10 sekundit kuni näed, et plaat on krõbe ja siis pane paberile õlist kuivama.
3. Kui plaat on jahtunud, määri peale toorjuust, pane mõned ruccola lehed ja natukene katki tõmmatud parma sinki ja natukene väikseks lõigatud fetta juustu.

Kala

85 g jahu (Veski Mati)
2 g suhkrut
2 g pärmi
2,5 g soola
10 g oliivõli
42g vett
Kapperid
Kirsstomat
Tomatikaste
Mozzarella
Sool
Pipar
Pitsamaitseaine
Tuunikala

1.Sulata käesoojas vees pärm.
2. Lisa jahule vesi, 2g suhkrut, 2,5g soola ja õli ja sõtku kõik ühtlaseks taidnaks.
3. Lase taignal rätikuga kaetud kausis umbes 2 h kerkida.
4. Samal ajal pane potti tomatikaste ja lisa sinna maitse järgi sool, pipar ja pitsamaitseaine ja lase kõigel natukene podiseda nii, et tuleks kõigel hea ühtlane maitse.
5. Kui tainas on valmis tee tainast 4 väikest pitsat ja lisa peale tomatikaste, tükkeldatud mozzarella, tuunikala, kapperid ja viilutatud kirsstomat.
6. Pane 200 ette valmistatud kraadisesse ahju umbes 10 minutiks.

4. Carolyn

Kala snäkk

Lehttaigen:
250 g jahu (Veski Mati)
0,5 kl külma vett
0,5 muna või 1 munakollane
1/4 tl soola
250 g Alma Eesti võid
3 spl jahu või segamiseks
sidrunhapet

Täidis:
50g konserv sprotte õlis
50g marineeritud mini kurke
50g riivjuustu
2 muna
75g majoneesi
till, murulauk, petersell

Vegan snäkk

240g vett
214g kikerherne jahu
2 teelusikat mett
2 teelusikat oliivi õli
1 punane sibul
1 avokaado
1 laim
3 küüslauguküünt
3 kirsstomatit
200g konserveeritud kikerherneid
200g konserveeritud ubasid
1tl paprikapulbrit
250g tofut
2 spl mett
2spl palsamiäädikat
soja
õli
soola, pipart, cayenne pipar

Liha snäkk

100g ricotta kohupiima
75g Alma Eesti või
180g nisujahu (Veski Mati)
soola
100g suitsupeekonit
50g porrut
2 muna
50g Alma vahukoort
2 kirsstomatit
40g parmesani
sool, pipar

5. Sandra

Lõhekreem vahvlil krõbeda nahaga

Vahvel:
50g Alma Eesti võid
0,6 muna
näpuotsaga suhkur
0,7dl jahu (Veski Mati)
0,7dl kartulitärklis
0,3dl Alma piim
2spl must seesamiseeme

Kreem:
200g toores lõhe nahaga
100g toasooja Viola toorjuustu
sidrunimahl
sool
pipar
till

Kalanahk:
toore lõhe nahk
1dl toiduõli
sool

Kaunistused:
sidrun
punane kalamari
mustad seesamiseemned
till

Vahvel: Sula võile lisa muna, suhkur ja sool. Segada ühtlaseks. Lisa taignale sõelutud jahu ja tärklis ning kõige viimasena piim. Sega niikaua kuni saad ühtlase massi. Lisa mustad seesamiseemned. Küpseta vahvlimasinas kuldseks ja krõbedaks. Lõika endale sobiva suuruse ja kujuga vahvlitest alused.
Kreem: Fileeri kalalt nahk ning pane see kõrvale. Küpseta lõhe ahjus 200kraadi juures kuskil 10 minutit. Lõhe peab jääma keskelt roosakaks. Lase jahtuda. Püreesta lõhe ning lisa vahustatud toorjuustule. Maitsesta sidrunimahla, soola, pipra ning tilliga.
Kalanahk: Kuivata kalanahk köögipaberiga. Ürita saada võimalikult kuivaks. Raputa kalanaha mõlemale poolele soola. Pane pann õliga tulele ning lase kuumaks. Pane kalanahk kuumale pannile ning hoia kalanaha peal pannilabidat, et kalanahk jääks lapikuks. Küpseta mõlemalt poolt krõbedaks hoides labidat peal. Pane köögipaberile jahtuma.
Serveerimine: Vahvlialusele pritsi tordipritsiga kreemi. Raputa peale seesamiseemneid. Pane kaunistuseks kalamarja, väike viil sidrunit ning tilli. Piserda üle vähese sidrunimahlaga.
Lisa ka väikesteks tükkideks rebitud krõbe kalanahk.

Veis mädarõikapudingul tatrapopkorniga

Puding:
1 muna
50g jahu (Veski Mati)
50ml Alma piima
sool
pipar
1,5dl toiduõli

Kreem:
Felix mädarõigas
100g toasooja Viola toorjuust
5spl Alma vahukoor
sool
pipar

Tatrapopcorn:
peotäis röstitud tatart
1dl toiduõli

Liha:
150g veise sisefilee
pipar
must kristallsool (kodust)

Kaunistused:
hernevõrsed
mustad soolahelbed

Puding: Kalla vorm poolenisti õliga ning pane ahju 225kraadi juurde 15 minutiks kuumenema. Samal ajal sega omavahel kokku pudingu koostisained. Pane kannu, kust saaks kallata ning kalla kuuma õliga täidetud vormi. Kalla enam-vähem täis. Pane ahju keskmisele restile 190kraadi juurde 20 minutiks. Ära vahe peal ust ava! Võta välja ja lase vormis jahtuda.
Kreem: Vahusta toorjuust ning lisa vahukoor ja vahusta siidiseks. Lisa mädarõigas, sool ja pipar vastavalt maitsele, sega lusikaga. Pane külma.
Tatrapopcorn: Lase pannil õli kuumaks. Pane tatar pannile ning lase paisuda. Võta tulelt ning nõruta köögipaberil.
Liha: Lase pannil õli kuumaks ning prae liha igat külge kuumal temperatuuril pruuniks. Võta tulelt ning pane liha fooliumisse 10 minutiks seisma.
Serveerimine: Täida puding kreemiga. Pane peale viilutatud liha ning raputa sellele mustasid soolahelbeid. Puista kõige peale tatrapopcorn ning kaunista hernevõrsetega.

Puraviku-sibula korv marineetud redisega

Taigen:
1,5kl jahu (Veski Mati)
1sl oliivõli
0,5kl vett
0,4spl 9% äädikat
sool
pintseldamiseks sulatatud võid

Täidis:
250g puravikke
1 keskmine kollane sibul
1spl oliiviõli
värske tüümian
pipar
sool

Marineeritud redis:
2 redist
2spl valge veini äädikas
2spl suhkur

Kaunistused:
värske tüümian
rose pipar
röstitud sibul

Taigen: Sega kõik taigna koostisosad omavahel kokku ühtlaseks palliks, vajadusel lisa jahu. Tee pall lapikuks ning pane sügavkülma. Rulli taignast õhuke kiht ning täida sellega vorm, nii et saaksid kausikese. Pintselda üle sulatatud võiga. Pane ahju ning küpseta 180kraadi juures 30 minutit. Lase jahtuda.
Täidis: Lõika puravikud meelepärasteks tükkideks. Haki sibul väikesteks tükkideks. Hauta potis vähese vee ja õliga puravikke ning sibulat madal kuumusel kuskil 20-30 minutit. Maitsesta hakitud tüümiani ja maitseainetega.
Marineeritud redis: Viiluta redis ning pane väiksesse kaussi. Lisa valge veini äädikas ning suhkur. Sega suhkru lahustumiseni. Pane külma kuskil 15 minutiks.
Serveerimine: Täida korvike seene täidisega. Raputa peale röstitud sibulat. Kaunista marineeritud redise viiludega. Raputa peale rose pipraterasid ning pane peale värske tüümiani oksake.