Eesti parim pagar

5. saate retseptid

13.03.2019

1. Jorma kringel apelsini-kõrvitsa-ingverimoosi ja astelpajuga

Taigen:
nisujahu 675 g (Veski Mati)
sool 10g
presspärm 5 g
või 45 g
337 g vett
1 spl purustatud kardemoni

Vahele:
150 g Alma Eesti võid

Täidis 1:
Farmi köögitoorjuust 200g
apelsini-kõrvitsa-ingverimoos 50 g
kooritud maapähkel 50 g

Täidis 2:
köögitoorjuust 200g (Viola)
astelpajusiirup 100 g

Maisitärklis:
mandlilaastud 5 g
kanamuna 50 g
pärlsuhkur 50 g
kaunistuseks lilled

 

2. Kristiina tonka oa ja tseiloni kaneeli kringel datlikreemiga

Taigen:
250 ml Alma piima
25 g pärmi (Veski Mati)
0,5 tl soola
0,75 dl suhkrut
500 g jahu (Veski Mati)
90 g pehmet Alma Eesti võid
1 riivitud tonka uba
safran (Santa Maria)
1muna määrimiseks

Datlikreem:
70 g Alma Eesti võid
1 spl kookospalmisuhkrut
1 pakk pehmeid datleid (I love eco, Rimist)
mooniseemned

Kaneelitäidis:
60g Alma Eesti võid
2 tl. tseiloni kaneeli
70 g kookospalmisuhkrut

1) Kuumuta piim käesoojaks. Hõõru pärm soola ja suhkruga vedelaks ja vala juurde piim ning sega. Lisa jahu ja pehme või ning sõtku, kuni tainas käte küljest lahti tuleb. Jaga taigen kaheks. Ühele osale lisa piisa tulise veega vedeldatud safran. Kata taignapallid rätikuga ja lase kerkida kahekordseks.
Täidise jaoks sega pehme või suhkru ja kaneeliga. Datlikreemi tegemiseks töötle datlid ja pehme või omavahel saumiksriga ühtlaseks massiks. Tõsta kerkinud tainas jahuga ülepuistatud lauale. Võta ette safraniga maitsestatud taignapall. Jaga see kaheks. 1 osa sellest jaga omakorda kaheks, teine osa kolmeks. Toimi nii ka teise suure taignapalliga.
2) Kaheks jaotatud taignapallidest, nii safraniga kui ka ilma, saad kokku neli taignapalli, mis tuleb ümmarguseks rullida ja üksteise peale laduda nii, et vahelduksid erinevat värvi kihid. Kihtide vahele määri datlikreemi ja kata üle ühe kihi mooniseemnetega.
3) Kolmeks jaotatud taignapallidest kasuta ära 2 nii safraniga kui ka ilma selleta. Rulli neli väiksema diameetriga taignakihti, mis samamoodi üksteise otsa tuleb laduda. Vahele määri kaneelitäidis.
4) Suurem ring tuleb keskelt ristipidi lahti lõigata, kuid äärtest peab jääma see kinni ca 3 cm ulatuses. Sisselõiked tuleb teha ka diagonaalsuundades. Sama meetodit kasutada ka väiksema ringi puhul.
Ringi keskel asuvad nüüd nö. kolmnurga tipud, mis tuleb tipust tõmmates tagasi keerata ringjoone ääre suunas. Väiksem ring paigutada suurema sisse, kuhu tekkis nüüd avaus. Samas tehnikas toimida ka väiksema ringi puhul.
Järgi jäänud kahest väiksemast taignapallist saad fantaasiat kasutades vormida-punuda vigureid, mis kringli veelgi erilisemaks teeks.
Määri kringel pealt muna-veeseguga.
Küpsetada kringel 180 – 200 kraadises ahjus ca 25 min.

 

3. Liina šokolaadi-rosinakringel

2 dl Alma piima
50g presspärmi (või 2 pk kuivpärmi) (Veski Mati)
700g nisujahu / + paar peotäit rullimiseks (Veski Mati)
200g Alma Eesti võid
2 spl suhkrut
4 muna
Soola
1 tl jahvatatud kardemoni

Vahele:
150g Alma Eesti võid
1 tl kakod
200g tuhksuhkrut
400g väikeseid rosinaid

Peale:
Mandlilaastud
1 muna
Tuhksuhkrut

 

4. Carolyni õunakringel rosinatega

25g presspärmi
250 ml Alma piima
100g suhkurt
1tl soola
2tl kardemoni
100g Alma Eesti võid
2 muna
550g jahu (Veski Mati)

150g Alma Eesti võid
100g rosin
2 tl kaneel
75 kakaopulbrit
150g suhkur

3 spl kakaopulbrit
6 spl suhkurt
3 spl Alma piima
2 spl Alma Eesti võid

 

5. Noeli granadilli ja laimikreemiga kringel

6dl Alma piima
9dl jahu (Veski Mati)
40g pärmi
Soola
Suhkrut
1sl Alma Eesti võid

Sisu:
Mandlimass
200g Alma Eesti võid
6 passionvilja
1dl tuhksuhkrut
1muna
2 laimi
1dl suhkrut

Glasuur:
200g tuhksuhkrut
Mandlilaastud
2 sidrunit

 

6. Sandra kardemoni- ja safranimaitseline kringel “Metsa marjule”

Taigen:
5dl Alma piima
4 näputäit safrani
50g värsket pärmi
1tl soola
200g Alma Eesti võid
2 muna
1kg nisujahu (Veski Mati)
1tl kardemoni
3spl suhkur
jahu rullimiseks
2spl kuuma vett

Täidis:
200g Alma Eesti võid
22g kaneeli
7-8 peotäit suhkur

Peale:
muna
pärlsuhkur
sädelus
20g Alma Eesti võid
20g suhkur
1tl kardemon
1tl Alma piima

Kaunistused:
400g vaarikaid
200g mustikaid
5 kollast väikest krüsanteemi õit