Eesti parim pagar

Nähtav TVPlay.ee

6. saate retseptid

19.03.2019

1. Liina kukeseene-suvikõrvitsa pirukas

100g Alma Eesti võid
3 dl jahu (Veski Mati)
50g riivjuustu
Soola
Külma vett

Täidis:
300g kukeseeni
1 väiksem suvikõrvits
1 porru
150g riivjuustu
400ml Alma vahukoort
4 muna
Soola, pipart
Praadimiseks Alma Eesti võid

 

2. Sandra “SANDY”

Põhi:
375g porgandit
3 toasooja muna
150g suhkur
näputäis soola
180g jahu (Veski Mati)
1,5tl küpsetuspulbrit
1,5tl vaniljesuhkur
75g toiduõli

Kreem:
320g toasooja Viola toorjuustu
33g Alma hapukoort
66g suhkur
2tl vanilli
3 laim

Võikreem:
75g toasooja Alma Eesti võid
170g tuhksuhkur
2spl Alma vahukoor

Fondant:
õli (kausi õlitamiseks)
93g valgeid vahukomme
167g tuhksuhkur
Alma Eesti või (käte määrimiseks)
toiduvärve

Kaunitus:
must martsipan, pärlid

 

3. Noeli autoportree

3 muna
15 g küpsetuspulbrit
50 g mandlijahu
Näputäis soola
Pool vaniljekauna
90g päevalilleseemneõli
300g + 18 g jahu (Veski Mati)
180g + 150g suhkrut
300g porgandeid
Alma Eesti või
300g valget suhkru fondanti
200g beezi suhkru fondanti
1 apelsin
Tuhksuhkur
Šokolaaditahvel
Alma täispiim 250ml
18g kartulitärklis
2 sidrunit
3 munakollast

1. Koori ja riivi porgandid ja pane sõelale üleliigsest veest tilkuma.
2.Pane köögikombaini 3 muna ja lisa sinna ka kohe 180g suhkurt ja soola, pane segama keskmisel kiirusel.
3.Sõelu ühte kaussi 300g jahu, mandlijahu ja küpsetuspulber ja sega kõik hästi läbi.
4.Hakka lusikas haaval jahude segu lisama köögikombaini.
5.Kui jahu on pandud lisa vanilje kauna seemned ja siis aeglaselt õli, lase seguneda kuni tuleb ilus ja ühtlane tainas.
6. Kui tainas on hästi läbi segatud lisa lusikaga käsitsi segades porgandid ja pane 24 cm laiusesse või ja jahuga kokku määritud koogivormi ja pane 45 minutiks eelsoojendatud 180 kraadisesse ahju.
7.Et teha kreemi, koori ühelt sidrunilt koorijaga koore kollane osa ja pane piimaga potti keskmisele kuumusele käesoojaks soojenema.
8. Pane ühte kaussi munakollased, 150g suhkur ja seda hästi vispliga läbi, lisa ka sõelutud jahu ja tärklis, sega hästi läbi ja lisa käesoe piim ja sega uuesti.
9. Võtta üks pott ja pane segatud mass läbi sõeludes potti ja hakka seda keskmisel kuumusel paksendama (alati segades), kuni tuleb ilus ja paks kreem mille paned pärast kaussi jahtuma.
10.Kui kook on valmis, peab see maha jahtuma ja siis lõika see mahajahtunult pooleks, et tekkiks kaks korrust.
11. Pane koogi keskele kreemi ja apelsiini tükke ja katta ka kook pealt ja külgedelt kreemiga.
12. Rulli valge suhkru fondant ja katta sellega kook.
13. Rulli ka beezikas suhkru fondant ja lõika sealt välja oma nägu.
14.Pane natukene fondandi peale kreemi liimina ja liimi nägu valgele pinnale.
15.Võtta šokolaad ja lõika sealt koorijaga välja juukse lokkid ja liimimiseks neid fondandile lisa ka selleks kreemi.

 

4. Kristiina “Kunstniku autoportree”

Biskviitpõhi:
3 suurt muna
90 g suhkrut
85 g jahu (Veski Mati)
15 g maisitärklist
20 g Alma Eesti võid
soola
Ahjutemperatuur 170 kraadi, pöördõhk. Küpsemisaeg ca 25 min. Vormi läbimõõt 24 cm.
Kata lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga, määri pealt võiga. Kasuta toasooje mune! Sulata või ning jäta jahtuma. Sõelu kokku jahu, maisitärklis ja sool. Sõelu segu ka teist korda läbi. Klopi munad kergelt suhkruga läbi ning seejärel aseta kauss kuumaveevanni. Mikserda keskmisel kiirusel kuni saavutad 42 kraadise soojuse. Edasi mikserda 7 minutit kuni saad paksu, koheva, tihke, helekollase vahu. Ettevaatlikult sõelu munavahule hulka 1/3 jahusegu. Sega alt üles tõstetega jahu munavahu hulka. Seejärel korda segamist ülejäänud jahuga kaks korda. Väldi ülesegamist. Kõige lõpuks lisa või, niristades see ringiratast kausi ääri mööda taignasse. Sega kergelt ja tõsta vormi ning küpseta, ilma ahju vahepeal avamata. Valmis biskviit on pealt helepruun ning ääred on just lahti löömas. Lase vormis jahtuda kuni tund. Jahtunud biskviit lõika kolmeks.

Kohupiima-toorjuustu-vahukoorekreem
300 g kohupiimapastat
300 g Viola toorjuustu
250 ml Alma vahukoort
suhkrut, jahvatatud kardemoni, vahukooretugevdajat (1 pk)
Vahusta kohupiim ja toorjuust suhkrutega, lisa edasi vahustades vahukoor.

Mustikavõie
150 g metsmustikaid (sobivad ka külmutatud)
130 vett
0,5 dl suhkrut
1 spl mahesidrunimahla
5 ml agar-agarit

Keeda marjad veega. Purusta saumiksriga ja suru segu läbi sõela. Lisa agar-agar ja suhkur ning pane pott taas pliidile. Lase segul aeg-ajalt segades keema tõusta. Jahuta segu.
Kaunistuseks ja koogi vahele:
ca 500 g kultuurmustikaid, Põldmarju (pampleid), põldmarjamoosi, martsipani
Šokolaadiglasuur:
100 g tumedat šokolaadi (Bitter), 150 g vahukoort
Tordi kokkupanek: Lõika biskviit kolmeks kihiks. Esimese kihi vahele pane mustikavõie, seejärel kohupiima-toorjuustu-vahukoorekreem ning kultuurmustikad. Teise kihi vahele põldmarjamoos, osa kreemist ja põldmarjad. Kata tort kreemiga. Kaunista üks pool tordist martsipaniga. Teine pool kata šokolaadiglasuuriga. Glasuurile paiguta põldmarjad, kultuurmustikad, punase sõstra kobarad.