Eesti parim pagar

8. saate retseptid

04.04.2019

1. Kristiina “Lillebukett”

Täpilised tassikoogid:
270 g jahu (Veski Mati)
1 spl mooniseemneid
2 spl mahesidrunimahla ja -koort
veidi soola
2 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl söögisoodat
120 g pehmet Alma Eesti võid
0,5 dl suhkrut
1 tl vanilliekstrakti
2 suurt toasooja muna
2,4 dl Alma vahukoort
Külmkuivatatud ananassitükid (30g, Cake & Bake)

Küpsetamistemperatuur 175 kraadi, küpsemisaeg 20-25 min.
Sõelu jahu, küpsetuspulber, söögisooda ja sool keskmise suurusega kaussi.
Vahusta või, suhkur ja vanilliekstrakt keskmisel kiirusel mikseriga.
Lisa ükshaaval munad.
Sega aeglasel kiirusel mikseriga vähehaaval juurde kuivained vaheldumisi koorega. Sega tainasse külmkuivatatud ananassitükid.

Sidrunivõie:
1 muna
2 munakollast
0,5 dl suhkrut
0,5 dl mahesidrunimahla
1 mahesidruni koor
60 g Alma Eesti võid

Pese sidrunid hoolega puhtaks. Riivi peene riiviga sidrunikoore kollane osa, pressi välja mahl. Vispelda munad lahti otse paksu põhjaga potti. Lisa sinna tükeldatud või, suhkur, sidrunimahl ja sidrunikoor. Kuumuta segu pliidil suuremal kuumusel pidevalt vispliga segades kuni või on sulanud. Keera kuumus madalamaks ja jätka segamist kuni segu pakseneb.

Itaalia besee-võikreem:
380 g suhkrut
150 g vett
150 g munavalget (toatemperatuuril)
soola
400 g Alma Eesti võid (jahutatud, kuid mitte külma)
vaniljeekstrakti
looduslikud toiduvärvid

Poolele suhkrukogusele lisa vesi ja kuumuta keskmisel temperatuuril.
Kui siirup hakkab kergelt mullitama, hakka munavalgeid vahustama.
Lisa sool.
Pehme vahu tekkimisel lisa aeglaselt teine osa suhkrust.
Jätka vahustamist keskmisel kiirusel kuni tihke vahuni.
Kui siirup on saavutanud temperatuuri 112 kraadi, tõsta munavalgete vahustamisel kiirus maksimumi peale ja nirista peene joana sellesse kuum siirup.
Vahusta kuni vahustamiskauss on jahenenud. (beseemassi temperatuur peaks olema langenud vähemalt 30 kraadini).
Alanda vahustamiskiirus keskmise peale. Vaheta vispel segamismõla vastu.
Hakka lisama jaokaupa võid.
Vahusta seni, kuni kreem on ühtlane ja kohev.
Värvi kreem erinevate toiduvärvidega.

Jahtunud muffinitel lõika “müts” pealt ja tekita muffinisse väike süvend sidrunikreemi jaoks.
Jaota veidi kreemi ka muffini lõikepinnale. Kata “mütsiga”.
Määri muffinitele pisut võikreemi,
seejärel kaunista need võiroosidega.


Kristiina “Talent saladuskatte all”

Tordipõhjad:
1. Põhi – Võibiskviit (diameeter 28 cm)
110 g nisujahu (Veski Mati)
90 g kartulitärklist
6 keskmist muna (u. 300 g)
180 g suhkrut
soola
20 g vedelat mett
60 g sulatatud leiget magedat Alma Eesti võid

Kuumuta ahi 190 kraadini.
Kata lahtikäiv koogipõhi küpsetuspaberiga.
Sõelu jahu ja kartulitärklis 2 x läbi ning kolmandal küpsetuspaberile.
Löö munad kausis lahti, lisa mesi ja näpiotsatäis soola.
Vesivannitehnoloogiat kasutades töödelda munasegu miksriga tihke heleda ja kreemja vahu tekkimiseni.
Tõsta kauss keeva vee kohalt ära ja jätka vajustamist keskmisel kiirusel 15 min.
Sega sõelutud jahu ja tärklise segu munavahu sisse.
Sega 3 spl segust või hulka ning sega või ja munasegu omavahel kiirelt kokku.
Vala tainas vormi ja silu pind ührlaseks.
Tõsta 190 kraadisesse ahju, seejärel alanda temperatuur koheselt 175 kraadini.
Küpseta 30-40 min, kuni kook on kuldpruun, õhuline ning vetrub sõrme all.
Tõsta ahjust välja ning jäta 10 min jahtuma, seejärel eemalda vormirõngas ja küpsetuspaber.
Jäta restile jahtuma.

2. Põhi – Spinatibiskviit (diameeter 28. cm)
6 muna
1,5 dl suhkrut
100 g värsket spinatit
2 dl õli
6 spl sidrunimahla
250 g nisujahu (Veski Mati)
50 g tärklist
3 tl küpsetuspulbrit
soola

Ahjutemperatuur 170 kraadi, 35 min.
Püreesta spinat sidrunimahla ja õliga.
Vahusta toasoojad munad kohevaks vahuks.
Sega tainasse spinatipüree, seejärel kuivainesegu.

Kamavahvel:
70 g toasooja Alma Eesti võid
70 g munavalget
70 g tuhksuhkrut
36 g kama
34 g nisujahu (Veski Mati)

Ahjutemp. 180 kraadi, pöördõhk. Küpsemisaeg 10 min.
Vahusta või tuhksuhkruga, lisa munavalge, jahud.
Määri tainas õhukese kihina ahjuplaadile ja küpseta kuldpruuniks.

Pohlavõie:
300 g pohli
260 g vett
1 dl suhkrut
10 ml agar-agarit
2 tl vaniljepastat

Keeda marjad veega. Purusta saumiksriga ja suru läbi sõela. Sega suhkur agar-agariga. Lisa see pohlapüreesse ning kuumuta aeg-ajalt keema tõusta lastes.

Kreemid:
1. kreem – Karamellikreem
300 g Viola toorjuustu
300 g Alma kohupiima
250 g Alma vahukoort
2,5 dl kookospalmisuhkrut
1 pk vahukooretugevdajat

2. kreem – Valge šokolaadi mousse
375 g Alma vahukoort
125 g valget šokolaadi
185 g Alma piima
5 želatiinilehte
0,25 tl kaneeli

Pane želatiin külma vette likku. Kuumuta piim keemiseni, tõsta tulelt ja lase paar min. jahtuda.
Sega piima sisse želatiin ning šokolaad.
Vahusta koor ning sega see piima-šokolaadisegusse.

Koogipõhjade immutamiseks:
1 dl ingverisiirupit
4 dl vett
Sega vesi ja siirup omavahel.
Tordi katmiseks ja seente tegemiseks:
martsipani
kõrsikuid
Šokolaadiganašš:
3,6 dl Alma vahukoort
300 g mõrušokolaadi (Bitter)

Aja koor kastrulis keema keskmisel kuumusel. Pane šokolaad koore sisse ja lase paar min. seista. Sega, kuni šokolaad on sulanud ja kreem paks.

Tordi sisse:
500 g värskeid pohli (kindlasti mitte külmutatud!
250 g külmutatud pohli
Pane tort kokku!
mõlemad biskviidid jaga kolmeks kihiks. Kokku saad 6 kihti. Neist üks jäta kõrvale. Spinati – ja võibiskviit lao kokku vaheldumisi.
Biskviitidikihid immuta ingverisiirupiga. Kihtide vahele pane kahte sorti kreemi ja pohlavõiet.

2. Sandra proseccolilled

Taigen:
175g Alma Eesti või
3dl suhkur
3 muna
1,5tl vanillisuhkur
5,25dl jahu (Veski Mati)
0,75tl küpsetuspulber
0,75tl sooda
0,4tl soola
173g Alma hapukoor
173g Mionetto prosecco

Sisu:
125g vaarikad

Võikreem:
452g Alma Eesti või
184g suhkruga kondentspiim
224g tuhksuhkur
2g vanilli
124g Mionetto prosecco
toiduvärvid

Taigen: Vahusta või suhkru-ja vanillisuhkruga. Lisa vahule ükshaaval munad. Lisa sõelutud kuivained. Sega ning lisa juurde hapukoor ja prosecco. Jaga vormidesse, saab 6 suurt ning küpseta 180kraadi juures 30 minutit. Lase jahtuda.
Võikreem: Vahusta või keskmisel kiirusel heledaks vahuks. Lisa vahustamise ajal vähehaaval kondentspiima. Lisa sõelutud tuhksuhkur ning jätka mikserdamist. Lisa alkohol ning mikserda veel mõni minut tugevaks vahuks. Jaga kreem osadeks ning värvi kõik eri värvi. Kata kilega ning pane kõrvale, jäta toatemperatuuril seisma.
Serveerimine: Tee muffini keskele põhjani väljaulatuv auk ning täida värskete vaarikatega. Kata muffini pind õhukese võikreemikihiga ning pane külmikusse 10-15 minutiks seisma. Tee võikreemist lillesid ning pane sügavkülmikusse tahenema. Võta muffinid ning kata võikreemi lilledega, pritsi tordipritsiga lillesid ning kaunista roheliste võikreemi lehtedega.

Sandra galaktika tort

Pallide taigen:
9tk muna
300g suhkur
339g toasooja Alma Eesti võid
360g jahu (Veski Mati)
3tl küpsetuspulbrit
1,5tl sooda
1,5tl soola
toiduvärve

Biskviit kahele suurele vormile:
10 muna
4dl suhkur
4dl jahu (Veski Mati)
2tl küpsetuspulbrit
60g Alma Eesti sulavõi
toiduvärve

Biskviit kahele väiksele vormile:
6 muna
2,5dl suhkur
2,5dl jahu (Veski Mati)
1,5tl küpsetuspulbrit
25g Alma Eesti sulavõi
toiduvärve

Vaarikavõie:
600g külmutatud vaarikaid
100g Alma Eesti võid
9 munakollast
180g suhkur
0,25tl sool
2spl limoncello
2spl tärklis
2spl külma vett

Toorjuustukreem:
200g Viola toorjuustu
200g karamelli toorjuustu
200g Alma hapukoor
4-6spl külmkuivatatud vaarikad
2tl vanillisuhkur
66g suhkur
4 želatiinilehte
3 spl kuuma vett

Võikreem:
339g Alma Eesti või
138g suhkruga kondentspiima
183g tuhksuhkur
45g brändi/rumm

Kaunistused:
must martsipan
hõbedased erisuurused suhkrupallid
söödav särav pulber
plaksuv suhkur
mustikad

Pallide taigen: Vahusta munad väiksel kiirusel, lisa vähehaaval kiirust ning väikestes kogustes suhkur kuniks saad tugeva vahu. Lisa toasoe või ning sõelutud kuivained ning sega ühtlaseks massiks. Jaga taigen viieks ning värvi kollaseks, punaseks, siniseks, roheliseks ja lillaks. Jaga taigen silikoonvormidesse (pallid ja kuubikud). Sega omavahel kergelt hambatiku abil erinevaid värve. Küpseta ahjus 175kraadi juures 20 minutit. Kontrolli hambatiku abil.
Biskviit suurtele ja väikestele vormidele: Vahusta munad väiksel kiirusel, lisa vähehaaval kiirust ning väikestes kogustes suhkur kuniks saad tugeva vahu. Lisa sõelutud jahu ning küpsetuspulber ning sega spaatliga. Lisa sulavõile tumesinist ja musta toiduvärve nii, et saad tugeva tooni. Kalla värviline sulavõi biskviiditaignale ja sega ühtlaseks. Pane küpsetuspaberiga kaetud vormidesse värvilised pallid ja kuubikud. Vala taigen vormidesse nii, et ka värvilised pallid oleks taignaga kaetud. Küpseta ahjus 180kraadi juures suured vormid 30-40 minutit ja väiksed vormid 20-30 minutit. Kontrolli tikuga, et põhjad oleks ilusti küpsenud. Lase veidike jahtuda, võta vormist välja ning lase täielikult jahtuda.
Vaarikavõie: Kuumuta vähese veega vaarikad tasasel tulel. Lisa suhkur, sool ning või, kuumuta edasi. Lisa segades ükshaaval munakollased. Lase segul pakseneda. Lisa limoncello. Sega tärklis ning külm vesi ja lisa vaarikasegule. Kuumuta kuni segu pakseneb piisavalt. Lase jahtuda ning pane külmikusse tahenema. segu peab olema nii paks, et seda on võimalik määrida ja, et see hoiab kuju.
Toorjuustukreem: Vahusta toorjuust vanilli- ja suhkruga kohevaks vahuks. Lisa lusikaga segades hapukoor ning külmkuivatatud vaarikad. Leota külmas vees želatiinilehed, pigista vesi välja ning lahusta kuumas vees. Lisa želatiinivedelik toorjuustumassile ning sega korralikult läbi. Pane külmikusse seisma, sega kreemi vahepeal.
Võikreem: Vahusta või keskmisel kiirusel heledaks vahuks. Lisa vahustamise ajal vähehaaval kondentspiima. Lisa sõelutud tuhksuhkur ning jätka mikserdamist. Lisa alkohol ning mikserda veel mõni minut. Kata kilega ning pane kõrvale, jäta toatemperatuuril seisma.
Must martsipan: Rulli martsipan ning lõika välja langevad tähekesed ja jäta ootele.
Serveerimine: Kata 2 suurt ja 2 väikest põhja võrdselt vaarikavõidega. Neile omakorda laota võrdselt toorjuustukreem. Paned kreemitatud põhjad 10-15 minutiks sügavkülma. Pane väiksed põhjad omavahel kokku, kreemita ääred võikreemiga. Kaunista koogi pealmine osa mustikate, suhkrupallikeste, söödava sära ning plaksuva suhkruga. Koogi küljed kaunista langevate tähekeste, suhkrupallide, söödava säraga. Pane külmikusse tahenema. Paned suured põhjad omavahel kokku ning kreemita ääred võikreemiga. Koogi küljed kaunista samamoodi langevate tähekeste, suhkrupallide, söödava säraga. Koogi keskele pane 5 tugevat joogikõrt triiki tordi pinnaga, mis aitaks ülemist kihti hoida. Aseta ülemine kiht alumise kihi keskpunkti. Kaunista kahe kihi vaheline liitekoht ning alumise kihi alumine äär võikreemi lilledega ning plaksuva suhkruga.

3. Noeli lillebuketid

300g + 140 g Alma Eesti võid
680g tuhksuhkrut
Erinevad toiduvärvid (pastad)
6spl + 250g Alma täispiima
0.5 tl vanilje essensi
Sidruni koort
Natukene limoncellot
380g jahu
2 muna
Vanilje kaun
200g suhkrut
Näputäis soola
16g küpsetuspulbrit

1. Pane ühte anumasse 250g piima, munad ja 140g sulavõid ja sega kõik korralikult läbi.
2. Pane köögikombaini sõelutud jahu, küpsetuspulber ja ka suhkur, sool, vanilje kauna seemned ja sidruni riivitud koore ja hakka kombainiga aeglaselt segama.
3. Aeglaselt hakka segavasse kombaini lisama vedelad asjad, mis kokku olid seganud.
4. Kui tainas on korralikult ühtlane ja läbi segatud, pane kombain seisma ja pane tainas muffini paberitesse, mis on muffini plaadi sees.
5. Pane eelkuumutatud 180 kraadisesse ahju ja lase neil küpseda umbes 35 minutit.
6. Et teha kreemi pane 300g toasooja võid kombaini ja vahusta või sega seda umbes 5 minutit, nii et muutuks väga õhuliseks kreemiks.
7. Lisa 1/3 tuhksuhkrust võile ja sega veel umbes viis minutit kombainis ja siis lisa terve tuhksuhkur ja sega ka see korralikult läbi, nii, et tekkiks väga õhuline kreem. Et anda kreemile maitset ja et ei oleks liiga tihke lisa kreemile 6spl piima ja vanilje essens ja vahusta uuesti umbes 2 minutit.
8. Kui kreem on valmis võid hakkata kreemi värvima omal soovil värvipastadega ja jahtunud muffineid kaunistada kreemi lillebukettidega.

Noeli üllatustort

Koostisosad:
500g musta suhkru fondanti
500g valget suhkru fondanti
Tuhksuhkrut
150 ml Alma vahukoort
450g valget šokolaadi
Mune (oleneb kogusest mis tahad teha)
Suhkrut (oleneb kogusest mis tahad teha)
Jahu (Veski Mati)(oleneb kogusest mis tahad teha)
Söögi värvipastad (oma soovi värvidega)
Vaarikad ja mustikad
Alma piim

1. Võtta endale ette 3 ühesuurust ja ühesugust anumat ja pane igasse anumasse sama piirini toiduained, ühesse jahu, ühesse munad ja ühesse suhkru.
2. Vahusta munad suhkruga.
3. Kui munad on ilusasti vahus, lisa sõelutud jahu ja sega aeglaselt ülevalt alla, nii et ei läheks vahust välja.
4. Pane tainast nii mitmesse kaussi kui sul värve on.
5. Võtta igast kausist ühte topsi natukene tainast ja lisa sinna tugev kontsentraat värvi ja sega hästi läbi.
6. Lisa nüüd värvi kontsentraat ülejäänud tainale ja sega aeglaselt läbi, nii et värv oleks ühtlaselt.
7. Määri koogivorm või ja jahuga ja hakka lisama koogivormi 3 lusikat järjest igast värvist koogivormi keskele ja kohe näed kuidas värvid hakkavad üksteise peale valguma.
8. Pane eelkuumutatud 180 kraadisesse ahju nii kauaks kui see on küps (ei saa täpset aega öelda kuna see oleneb koogivormi laiusest).
9. Valmista kreem nii et paned vahukoore potti ja lased selle keema ja siis lisad selle kuumalt õhukeseks viilutatud valgele šokolaadile peale ja segad hästi läbi kuni kõik on sulanud.
10. Pane kreem kaetult külmkappi tahenema.
11. Kui kreem on kreemine ja tahke pane see köögikombaini ja vahusta see õhulisemaks kreemiks.
12. Katte jaoks võtta fondandid või nii nimetatud suhkrumassid ja keera must ja valge omavahel rulli ja siis tee kahest ühine pall(pall peaks nägema välja nagu marmor).
13. Lõika mahajahtunud biskviit nii mitmeks korruseks kui soovid ja immuta iga korrus ja lisa igale korrusele kreem, mustikad ja vaarikad. Lõppus katta terve kook kreemiga ja siis ka õhukeseks rullitud suhkrumassiga(lõika ära ka üleliigsed suhkrumassi ääred). Pealt võid kaunistada oma soovitud kujul.