Laser

“Laser”: toidukullerid ajavad restoranitoidu hinnad lakke

Esmaspäeviti 20.00

10.02.2020

Kui me tellime toitu Boldiga või Woldiga, siis kuhu tegelikult meie raha läheb? Kellele ja kui palju me maksame? Seekordne “Laser” võtab toidukullerid ette ja uurib, miks toidukullereid linnades järsku nii palju on ja kui pikki tööpäevi peab üks kuller ots-otsaga kokku tulemiseks tegelikult tegema.

“Meil on tükitöö, nii palju kui tellimusi teed, nii palju raha teenid,” sõnab Wolti Baltikumi tegevjuht Liis Ristal.

Keskmine brutotasu ühe tellimuse pealt on 5 eurot, seega 2000 euro teenimiseks peab kuller töötama 10 tundi päevas ja 5 päeva nädalas. Tehes selle kümne tunni jooksul vähemalt 20 tellimust. Saadud summa pealt tuleb muidugi maksta suur hulk ära ka riigile.

“20 tellimust? Seda on vähe! Kokku 24-30 tellimust päevas, siis ma olen rahul,” räägib oma firma alt Woltile teenust pakkuv kuller Maarja Holter.

Globaalselt on liigub toidukulleriäris 75 miljoni eurot aastas. Kui aga kullerile iga toidu pealt 5 eurot maksta, siis kust see raha tuleb? Trikk seisneb selles, et näiteks Wolti kaudu müüdavad tellimused tuleb restoranidel 20-30% odavamalt ära anda. Samasse suurusjärku jääb ka Bolt Foodi komisjonitasu.

“See protsent, mida peab ära andma, on ikka päris krõbe. Lõunapraadide puhul näiteks ma ei kannata seda teha,” räägib restorani Riis peakokk Kadri Tran.

Nii peab restoran 8-eurose toidu kullerfirmale müüma 6 euroga. Selle 6 euro sisse peab mahtuma nii käibemaks, kõik söögikoha kulud kui ka väike kasum. Samuti tuleb osta rohkelt ühekordseid nõusid, mis korralikul restoranil ei ole enam kõige odavam vahtplast vaid kallid, aga see-eest biolagunevad.

“Mida rohkem kulleriga toitu tellitakse, seda rohkem peavad restoranid oma hindu tõstma,” selgitab Poke Bowli omanik Mikk Rajaver.

Lisaks paneb õhtune “Laser” Bolti ja Wolti kulleriteenuse tõsiselt proovile. 8 kullerit, 4 restorani, 8 toitu. Miks saab ühe äpiga sama raha eest kolm korda rohkem magustoitu? Miks näeb pildil isuäratav burger kohale jõudes välja hoopis teistsugune? Miks peab maksma ühe 2,50 koogi eest 14,40? “Laser” on eetris juba täna õhtul kell 20:00 TV3s.