Laser

Vegan retseptid

Esmaspäeviti 20.00

04.11.2020

SUVIKÕRVITSA – ŠOKOLAADIKOOK

Koostisosad

  • 340 g suvikõrvitsat (riivitud kogus)
  • 200 g tumedat šokolaadi
  • 3 spl hernejahu+6spl vett
  • 1 sl vanillisuhkrut
  • 2,5 dl rafineerimata roosuhkrut
  • 100 g oliiviõli
  • 100 g toortatrajahu
  • 100 g Kreeka pähkleid või pekaanipähkleid

Juhised

Riivi suvikõrvitsa viljaliha. Lase seista seni, kuni teed muid ettevalmistusi ja pigista seejärel käte vahel suvikõrvitsast välja nii palju vett, kui saad.

Sulata šokolaad kastrulis. Lase sulašokolaadil veidi jahtuda. Sega hernejahu 6 spl veega. Sega hernepasta hulka oliiviõli, toortatrajahu ja sulašokolaad. Lisa riivitud ja kuivemaks pigistatud suvikõrvits ja hakitud pähklid.

Vala tainas vormi. Küpseta 180 kraadi juures umbes 30 minutit või kuni kook on seest küps. Tõsta kook ahjust ja naudi!

Retsept on valminud Mariliis Iloveri suvikõrvitsa-šokolaadikoogi retsepti põhjal:
https://mariliisilover.com/2017/09/suvikorvitsa-sokolaadikook/


MARII LEMMIK ÕHTUSÖÖK – 
LÄÄTSESUPP

Koostisosad

  • pool pakki punaseid kiirkeedu läätsi
  • 2 väikest porgandit
  • 3 küünt küüslauku
  • 1 sibul
  • 1 purk purustatud tomateid
  • 0,5 tl tšillit
  • 0,5 tl koriandrit
  • 1,5 l vett
  • 0,5 puljongikuubikut
  • 1 prk kookospiima
  • poole sidruni mahl
  • soola-pipart

Juhised

Puhasta ja haki porgandid ning sibulad. Kuumuta pannil oliivõli, pruunista seal porgandeid ja küpseta sibulad klaasjaks. Samal ajal kui porgandid-sibulad pannil küpsevad, pane vesi potti keema. Kui läheb keema, lisa sool, pool puljongikuubikut ja külmas vees loputatud läätsed. Läätse loputa vahetult enne kuuma vette kallamist, sest külma veega kipuvad läätsed üksteise külge kleepuma.

Kui porgandid-sibulad kuldsed ja klaasjad, purusta juurde küüslaugu küüned, tšillimaisteaine ja koriander. Kuumuta umbes minut, siis kalla potti. Potti pane ka purustatud tomatid. Keeda, kuni porgandid ja läätsed pehmed, so umbes 15 minutit. Lisa kookospiim ja kuumuta. Kui supp valmis ja soolasus paras, keera veskist paar keerdu pipart sisse ja pigista sinna ka sidrunimahl.


MEHISE SUPP*

Koostisosad

  • pool pakki kuivatatud herneid “Mehis” (500 g)
  • 2-3 sibulat
  • 4 küüslauguküünt
  • 2 porgandit
  • 3-4 kartulit
  • 1 köögiviljapuljongikuubik
  • soola

Juhised

Kõigepealt pane herned õhtul külma vee sisse likku. Järgmine päev vala keskmise poti põhja õli (ligikaudu 3-4 spl) ning seejärel lisa kuuma õli sisse tükeldatud sibulad. Pruunista 1-2 minutit ning lisa tükeldatud porgandid ja küüslauk. Sega kõik korralikult läbi, kuumuta natuke ning vala kõik kuuma veega üle (umbes pool potti või natuke rohkem). Seejärel lisa vee sisse leotatud ja loputatud herned, puljongikuubik ning kooritud ja tükeldatud kartulid. Lase supil podiseda, kuni herned on pehmed (ligikaudu 45 min-tund).

* “Mehis” on Eesti pärandsort ja kõige parem supihernes. Nii kinnitati meile Jõgeva sordiaretusest ja nagu “Laseri” test on selgitanud, vastab see tõele.


KURGISALAT

Koostisosad

  • Kurgid: vajadusel koori, lõika pikuti suupärasteks tükkideks seesamiseemneõli
  • 2-3 küüslauguküünt, pressi
  • 1 tšilli, peenesta
  • 1 spl mirini
  • seesamiseemned
  • sool-pipar

Juhised

Sega kõik ained ja lase u 20 min enne serveerimist tõmmata.


SIIMU LEMMIK ÕHTUSÖÖK – AHJUKÖÖGIVILJAD

Tükelda kartul, porgand, kaalikas, sibul, küüslauk. Kalla ahjuplaadile, kalla õliga üle ja küpseta 25 minutit 200 kraadises ahjus. Sega köögiviljad läbi ja jätka küpsetamist veelkord 25 minutit 200 kraadises ahjus. Sega köögiviljad läbi, lükka ahjul ventilaator tööle ja küpseta veel 5 minutit.


PESTO

Koostisosad

  • rukola
  • basiilik
  • 3 küüslauguküünt, pressida
  • poole sidruni koor
  • veerandi sidruni mahl
  • extra virgin oliivõli
  • peotäid erinevaid pähkleid: näiteks kreeka pähklid, seesamiseemned, kashupähklid,
  • metsapähklid
  • sool-pipar

Juhised

Lase saumikseris või blenderis kõik segi.