Joel Ostrati “Suur õhtusöök”

Reedeti20.00

Elina Born ja Jüri Pootsmann

08.11.2019

EELROOG

Saladuste mets

Soolas küpsetatud juurseller / murulaugu hummus / kuningservik / äkiline kurk / kale / mesine musta leiva granola

Hummus

  • 800 g kikerhernest
  • 2 küünt küüslauku
  • maitse järgi (ettevaatlikult) Santa Maria ingveri pulbrit
  • 2 spl laimimahla
  • 8 spl oliiviõli
  • 4 tl tahhiinit
  • maitse järgi soola ja pipart
  • 20 g murulauku

Pane kõik komponendid blenderisse ja püreesta umbes 2 min.

Leiva granola meega

  • 1 päts must leiba
  • 1 spl mett (kui teed vegan-rooga, siis asenda agaavi- või vahtrasiirupiga)
  • 1 tl soola

Riivi poolkõva leib kõige jämedama riiviga ebakorrapärasteks tükkideks. Sega saadud segu mee ja soolaga. Küpseta ahjus pidevalt segades ca 20 min 200 kraadi juures. Jahuta ja serveeri. Parim tulemus tekib alles järgmisel päeval.

Kuningservikud

  • 100 g kuningservikuid
  • 1 spl vegan margariini
  • 1 spl sojakastet
  • soola ja pipart

Kuumuta õli ja prae seened pannil (seeni mitte segades 1 min)l. Lisa või ja maitsesta, nüüd sega hoolikalt ja serveeri soojalt. Praadimine kokku võiks kesta 3 min, mitte kauem.

Soolataignas küpsetatud juurseller

  • 500 g jämesoola
  • 500 g Tartu Mill nisujahu
  • 300 g vett
  • 30 ml Oilio rapsiõli
  • 1 kg juursellerit

Valmista jämesoola, jahu, õli ja veest tainas. Pane tainas kilesse ja aseta see külmkappi 1 tunniks tahenema. Rulli tainas ja pane sinna sisse juurseller. Küpseta 180 kraadi juures taignas sellerit 45 min. Lase jahtuda, löö tainas puru ja eemalda see selleri ümbert. Serveeri seller.

Värske kurgi äkis

  • 1 kg Grüne Fee värsket kurki

Marinaad

  • 1 l vett
  • 2 spl jämesoola
  • 1 spl suhkrut
  • 3 spl õunaäädikat
  • 1 poolik kaun tšillit
  • 20 g tilli
  • 2 küünt küüslauku

Koori kurgid. Lase vesi keema ja lisa kõik komponendid peale kurgi. Keeda, kuni sool ja suhkur on lahustunud. Jahuta marinaad ca 30 kraadini. Vala marinaad kooritud kurkidele. Serveeri kurke 12 tunni pärast.

Krõbe kale

  • Kale kapsas
  • Oilio õli
  • sool

Maitsesta kausis kale lehed õli ja soolaga. Küpseta neid ahjus 120 kraadi juures umbes 10-12 min.

Esimest käiku serveerides lisa roale mõned pohlad ja värsket tilli.

 

PEAROOG

Salajane lasanje
Feta / spinat / parmesan / hapusalat / pähkel

Pasta

  • 200 g durum jahu
  • 2 muna
  • 1 spl oliiviõli
  • vajadusel vett

Tee lauale jahust ring, keskele süvend. Süvendisse pane muna ja õli, hakka tainast sõtkuma. Vajadusel lisa külma vett. Rulli valmis sobivakujuline pasta, lasanjeroa jaoks tee õhukesed plaadid.

Klassikaline valge kaste fetajuustuga (bešamellkaste)

  • 100 g fetajuustu
  • 0,5 l Nopri piima
  • 300 ml Nopri rõõskkoort
  • 100 g Nopri riivjuustu
  • 100 g sibulat
  • 2 küünt küüslauku
  • 60 g võid
  • soola, pipart

Pane kõik koostisosad Blendteci blenderisse, blenderda supirežiimil 4 min (lõpptemperatuurini 70 kraadi). Kui sul juhtumisi Blendteci blenderit pole, siis kuumuta köögiviljad õlis, lisa piimatooted ja muud koostisosad ning valmista kaste vaikselt podisedes pannil. Vala kaste lasanjeplaatide vahele ja pane ahju 45 minutiks 180 kraadi.

Spinatikaste

  • 0,5 l Nopri piima
  • 300 ml Nopri rõõsk koor
  • 100 g Grüne Fee spinatit
  • 100 g seedermänniseemneid
  • 100 g juustu Nopri Eriline
  • 3 küünt küüslauk
  • 10 g Grüne Fee peterselli
  • soola, pipart

Pane kõik koostisosad Blendteci blenderisse, blenderda supirežiimil 4 min (lõpptemperatuurini 70 kraadi). Aseta kaste kaste lasanjeplaatide vahele ja seejärel ahju.
Kui sul juhtumisi Blendteci blenderit pole, siis kuumuta köögiviljad õlis, lisa piimatooted ja muud koostisosad ning valmista kaste vaikselt podisedes pannil.

Söeahju porru astelpajuga

  • 1 kg porrulauku
  • soola, pipart
  • Oilio õli
  • astelpajutolmu

Pese ja puhasta porru, maitsesta soola, pipra ja õliga. Aseta paraja suurusega porru 350 kraadi juurde sütele küpsema. Küpseta vahepeal keerates 4-6 minutit. Jahuta ja puista peale hapukat astelpajutolmu.

Roheline salat röstitud pähklitega

  • 100 g maapähklit
  • 1 tl Santa Maria kaneeli
  • 2 spl mett
  • 1 tl Santa Maria viie pipra segu
  • 300 g Grüne Fee rohelist salatit (vali enda maitse järgi)
  • 3 spl Oilio kõrvitsaseemneõli
  • 1 spl sidrunimahla

Haki maapähkel väiksemateks tükkideks. Maitseta kaneeli, viie pipra segu ja meega. Küpseta ahjus 180 kraadi juures 10-15 min. Jahuta krõbedaks küpsetatud pähklid. Sega kokku roheline salat, maitseta kõrvitsaseemneõli, sidrunimahla ja soolaga. Lisa nüüd pähklid ja serveeri lasanjele.

Parmesani chips

  • 100 g parmesani

Riivi õhukese riiviga parmesan. Aseta läbi rõnga juust küpsetusplaadile, kus on küpsetuspaber. Küpseta ilma keerdõhuta ahjus 160 kraadi juures ca 12 min. Jahuta, serveeri.
Nipp: kuna juust on kerge, siis võib ahjus küpsetuspaber lendu minna. Seepärast küpseta kindlasti ilma keerdõhuta. Raskuseks võid panna küpsetuspaberile kahvli või noa.

Serveeri pearoog järgnevalt:
Lasanje aseta taldriku ühte äärde, peale roheline salat, millele omakorda aseta parmesani chips. Söeahju porru aseta uhkelt teise taldriku otsa.

 

MAGUSTOIT

Peidetud saladus
Siiditofu kreem / vaarikas / passionisorbett / šokolaadimuld

Siiditofu kreem

  • 1 l sojapiima
  • 6 g agar-agarit
  • 80 g suhkrut
  • Vaniljekaun (1tk seemned) või siis 2 tl vaniljesuhkrut
  • maitse järgi Santa Maria kaneeli
  • 100 g siiditofut
  • 1 spl laimimahla

Pane kõik komponendid blenderisse (soovitavalt Blendteci blenderisse) ja tee mass valmis. Vala segu korvikesse või pokaali.

Marjakreem

  • 200 g vaarikaid
  • 50 g vett
  • 15 g suhkrut
  • 10 g Grüne Fee piparmünti

Püreesta kõik komponendid omavahel blenderis (vesi võiks olla keedetud ja soe).

Vegan šokolaadimuld

  • 100 g suhkrut
  • 100 g 56% tumedat šokolaadi
  • 2 sl vett

Haki šokolaad väiksemateks tükkideks. Pane väiksesse kastrulisse suhkur ning lisa vaikselt kaks supilusikat külma vett (vaikselt, et suhkrukristallid ei lendaks poti seinale). Pane kõrge kuumusega sulama. Suhkur on valmis, kui keskelt suhkur keeb ning ääred lähevad kuldpruuniks. Eemalda suhkrusiirup ning lisa šokolaad. Vispelda, kuni kõik on segunenud ning näeb mulla moodi välja. Lase jahtuda ning lase korra blenderist läbi, et eemaldada suuremad kõvad tükid.

Passioonivilja sorbett

  • 500 g passioonivilja püreed
  • 200 g glükoosisiirupit
  • 230 g vett

Soojenda potis glükoosisiirup. Seejärel sega blenderis kõik komponendid omavahel. Jahuta nelja kraadini ning valmista jäätisemasinas lõpuni (umbes 40 min).
Kui puudub jäätisemasin, siis lase kõik mikseriga vahtu ja aseta külma. Lase külmuda 20 minutit ning vahusta uuesti, tee nii ca 3-4 korda. Lõpuks kui konsistents on sobilik, serveeri.

 

Toidud aitas täiuslikuks muuta: