Reklaam sulgub sekundi pärast

Jalmar Vabarna

RETSEPTID 4-le    EELROOG AIAVILÄRUUG POODÕT LIHA JA UMAKÜDSET LEEVÄGA’  (Köögiviljasupp veisepõsega)
  • 600 g Nõo kauaküpsetatud veisepõsk
  • 1 tk suur kartul
  • 2-3 tk küüslauguküüs
  • 1 tk suur sibul
  • 2 tk porgand
  • 100 g kaalikas
  • 1 tl soola
  • 1tl pipar
  • 1tl tšilli
  • maitse järgi till
  • maitse järgi petersell
  • 1 l kanapuljong
  • 4 lehte loorber
  • toiduõli praadimiseks
Valmistamine: Kuumuta õlis sibul ja küüslauk, et maitsed avaneks. Lisa ülejäänud köögiviljad ning kuumuta ka neid. Lisa puljongit, nii et köögiviljad oleks kaetud. Lisa maitseained. Lisa veisepõsk terve tükina suppi. Keeda suppi madalal tulel, kuni kartul ja kaalikas on parajalt pehmed. Enne serveerimist lõika veisepõsest ribad suppi ja serveeri.     Särtsakas ürt
  • peoga rohkelt spinat, basiilik, petersell, till
  • 100 ml   õli
  • 1 küüslaugupea
  • soola maitse järgi
Purusta köögikombainis õli, ürdid ja küüslauk. Serveeri särtsakas ürdilisand supi peale!   PEAROOG KRÕPÕ KARTOHKASUPP SAVVUSANNALIHA JA VÄRSKE SALADIGA’  (Krõbe kartulipüree suitsusauna liha ja värske salatiga)
  • 1 kg kartul
  • 200 g sibul
  • 20 g küüslauk
  • 200 ml piim
  • 1 spl hapukoor (püreesse)
  • 100 g või
  • u 30 g maitseks püreesse Meira sinepit
  • õli
Valmistamine: Keeda kartul. Tükelda sibul väikesteks kuubikuteks. Pruunista sibul ja küüslauk õlis ja lisa kartulile. Tambi kartul püreeks, lisa või, piim, sinep ja hapukoor. Sega kartulipüree sibulaga kreemjaks massiks ja aseta ahjuvormi. Küpseta kartulipüreed ca 20 min 200 kraadi juures krõbedaks ja pruuniks. Serveeri!   LIHA
  • 1 kg sea kaelakarbonaad
  • 10% liha kaalust sool
Valmistamine: Soola seakaelakarbonaad 10% soolvees (12 tundi). Seo liha marli sisse ja aseta eelköetud sauna lava laelaudade külge (see retsept töötab vaid suitsusaunas).  Küpseta liha suitsusaunas 100-120 C juures ca 6 h-7 tundi. Serveeri soojalt ja kohe.   SALAT
  • 200 g värske kurk
  • natuke tilli
  • natuke õli
  • 1 spl sool
  • 1 spl suhkur
  • 100 g punane kapsas
Valmistamine: Lõika viilutajaga (või mandoliiniga) kurgist õhukesed pikad viilud. Maitsesta tilli, õli, soola ja suhkruga. Lase seista u 1 tund. Serveeri see koos punase kapsaga (imeõhukeseks viilutatud ja soolaga läbi segatud).   Püree
  • 200 g porgand
  • 50 g või
  • maitse järgi soola
  • vett
Valmistamine: Haki porgand ratasteks. Pruunista pannil porgandirattad, maitsesta soolaga, lisa vesi ja keeda pehmeks. Kurna vesi, lisa või ja püreesta kreemiks. Vajadusel aja kreem läbi sõela, et poleks tükke.   Suuliim 
  • 200 ml keefir
  • sool maitse järgi
  • tilli ja teisi ürte maitse järgi
Valmistamine on lihtne, sega kõik komponendid omavahel kokku. Tilli tükeldus pisike!   DESSERT KOHOPIIMÄPLIINI’ SAHVTIGA’  (Kohupiimapannkoogid moosiga)
  • 3 tk muna (vahusta munavalge ja kollane eraldi)
  • 130 g nisujahu
  • 200 ml hapupiim /keefir
  • 300 g kohupiim
  • 100 g suhkur
  • 1tl pool teelusikat soodat / küpsetuspulbrit
  • 100 g maasikad
  • 8 lehte meliss
  • 8 lehte piparmünt
  • maitseks must pipar / kurkumit / kaneeli
  • 50 g või (praadimiseks)
  • külmkuivatatud vaarikad kaunistuseks
Valmistamine: Vahusta munakollane suhkruga eraldi valgeks vahuks, lisa kohupiim, maitseained, jahu ja sega kõik valmis massiks. Vahusta munavalge eraldi tugevaks vahuks ja sega see kõige lõpuks taignale juurde, nüüd prae kohe ja püüa säilitada praadides pannkoogi kohevus (NB! Ära keera mitu korda pannkooki!). Moosi valmistamiseks lisa maasikad, piparmünt ja suhkur, püreesta need saumikseriga. Serveeri toasoojalt. Pannkookide puista peale külmkuivatatud vaarikaid! Head isu!   Retseptid aitas täiuslikuks muuta: