Joel Ostrati suur õhtusöök

Jõuluõhtusöök – Luisa ja Taavi Rõivas, Jaagup Kreem, Koit Toome

Reedeti 20.00

18.12.2020

LUISA JA TAAVI RÕIVAS

EELROAD

Veisekotletid viigimarjaäädikaga

  • 400 g veisehakkliha
  • 1 tk muna
  • 2 tk viilu saia
  • 2 tk šalottsibulat
  • soola ja pipart
  • vett või piima
  • 2-3 spl viigimarjaäädikat 
  • õli praadimiseks

Valmistamine: Haki sibul peeneks ja sega hakklihaga ühtlaseks massiks. Lisa üks toores muna. Leota sai vees või piimas ja pigista kuivaks ning lisa hakklihasegule. Maitsesta soola ja pipraga ning lisa 2-3 spl viigimarjaäädikat.

Vooli käte vahel meelepärase kuju ja suurusega lihapallid. Prae pannil kuldpruuniks koos õliga.

Kartulisalat

  • 600 g lastevorsti
  • 1-1,5 kg keedukartulit
  • 1 tk porru vars
  • 4 muna (keedetud)
  • 5-6 tk soola- või hapukurki
  • 200 g majoneesi
  • 300 g hapukoort 20% 
  • 1 tl mett
  • 1 tl sinepit

Valmistamine: Keeda kartul ja lase jahtuda. Keeda munad, lase jahtuda ja koori. Viiluta vorst ja soolakurk meelepärasteks tükkideks (pigem väiksemateks kuubikuteks). Haki keedetud muna peeneks ja lisa eelnevale.

Viiluta porru õhukeseks ning sega eelmisele segule juurde. Kartul tükelda suupärasteks tükkideks, aga mitte liialt väikeseks (salatis võivad olla ka suuremad kartulitükid).

Seejärel lisa majonees, hapukoor, sool ja pipar.

Hapukoore ja majoneesi vahekord on enam-vähem 50:50. Kui sulle maitseb, võid panna üht või teist aga ka rohkem.

Lõhe carpaccio tšilli ja kakaoga

  • 300 g lõhefilee (võib olla ka forell) 
  • 1-2 tk sidrun
  • 1 tk tšillikauna
  • 1 tl kakaopulbrit
  • 30 ml oliiviõli 
  • sool
  • sinepiseemneid ja tšillihelbeid

Valmistamine: Viiluta kala õhukesteks viiludeks ja aseta plaadile/taldrikule. Uhmerda katki sinepiseemned ja tšillihelbed, lisa 20-30 ml oliiviõli. Tükelda tšillikaun. Võid ka kogu eelneva köögikombainis koos peeneks lasta. 

Valmissegu kalla kalale ja raputa peale veel kakaopulbrit, soola ning tükeldatud tšillikauna tükid.

Kata kala küpsetuspaberiga ja aseta midagi sama suurt (nt taldrik) sellele pressiks peale ja aseta külma. Lase kalal külmas pressi all olla umbes 1-2 tundi. Pärast külmast väljavõtmist lisa ka värskelt pressitud sidrunimahl. Serveeri koos meelepärase leiva või saiaga.

KOIT TOOME

PEAROAD

Ahjuliha praekapsa ja ahjukartul

  • 500 g sea abaliha kamaraga
  • 4 spl sinepit
  • 4 spl vedelat mett
  • meresoola ja jahvatatud pipart

Valmistamine: Lõika liha peal olev kamar terava noaga ruutudeks.Maitsesta soolaga kõik liha küljed. Sega kokku sinep, mesi ja jahvatatud pipar ja määri liha kõik küljed sellega kokku. Aseta liha ahjuplaadile või ahjuvormi, kata fooliumiga ning pane ahju. Küpseta 160 kraadi juures 2 tundi ja siis 200 kraadi juures ilma fooliumita ca 20 minutit, kuni kamar on krõbe.

10-15 minutit enne liha lõpliku valmimist võta lihalt ära foolium – nii on tagatud, et kamar jääb mõnusalt krõbe. Kui liha on valmis, võta see ahjust välja ja jäta natukeseks fooliumi alla “puhkama”.

Ahjukartulid

  • 1 kg kartulit
  • 1 tk küüslauk
  • 5 tk rosmariinioksa
  • 300 g peekonit (lihatükina, mitte õhukeseks viilutatuna)
  • 3 spl rapsiõli
  • jämedat soola

Valmistamine: Viiluta toored kartulid sektoriteks. Maitsesta õli, soola, küüslaugu ja rosmariiniga. Sega kõik segamini ja aseta ahjuplaadile.

Kasuta kindlasti küpsetuspaberit, siis ei jää kartulid plaadile kinni. Tükelda kartulite peale peekon ja aseta kõik ahju 200 kraadi juurde 45 minutiks. Serveeri koos liha ja kapsaga.

Külm kaste

  • 2 tk hapukurki
  • 2 tk värsket kurki (väike)
  • 3 tk küüslauguküünt
  • 200 g hapukoort
  • 1 spl majoneesi
  • soola ja pipart

Valmistamine: Lõika hapukurk ja värske kurk väikesteks kuubikuteks. Pressi küüslauk läbi küüslaugupressi. Sega juurde hapukoor, majonees, pipar, sool, lisa ka natuke hapukurgi vedelikku. Pane kaste külma.

Praekapsas

Vali poest enda lemmik või keeda enda lemmikretsepti järgi!

Kuumuta praekapsas potis. Maitse rikastamiseks võid lisada praekapsale köömneid.

JAAGUP KREEM 

Ahjulõhe kartulipüree ja külma kastmega

Kala marinaad

  • 1 kg värsket lõhet
  • 3 spl sojakastet
  • 2 spl austrikastet
  • 1 spl teriyaki kastet
  • 1 tk sibulat
  • 5 küünt küüslauku
  • 1 spl mett
  • 30 g ingverit
  • tšillit ( maitse järgi)

Valmistamine: Tükelda kõik komponendid imepisikesteks tükkideks, sega kokku vedelate koostisosadega ning kanna lõhele peale. Lase lõhel marineeruda umbes 2-3 tundi. Küpseta ahjus 180 kraadi juures umbes 15 minutit.

Kartulipüree

  • 600 g kartulit
  • 1 tk porgandit
  • 1 tk sibulat
  • paar küüslaugu küünt
  • 1 pakk serrano sinki
  • 100 ml piima
  • 50 g soolast võid
  • värsket tilli

Valmistamine: Pruunista tükeldatud sibul ja porgand poti põhjas õlis, lisa kartul ja kata kõik veega. Keeda komponendid pehmeks ning kurna vesi. Püreesta köögimikseri abil kõik püreeks. Lisa või, piim, serrano sink ja till, sega omavahel ja mikserda veel. Maitsesta soola ja pipraga. Serveeri pritskotti kasutades – nii on püreel tavapärasest huvitavam välimus!

Külm kaste

  • 250 g maitsestamata jogurtit
  • 50 g värsket kurki
  • 2 küünt küüslauku
  • 1 spl kala marinaadi
  • maitse järgi soola ja pipart
  • natuke piparkooki

Valmistamine: Riivi kurk ja pressi küüslaugupressiga ka küüslauk. Sega kõik maitseained, kalamarinaad ja jogurt kokku omavahel ning lase kastmel seista umbes tund aega. Serveeri kala ja kartulipüreega.

Kaunistuseks lisa külmale kastmele ka blenderis pisikeseks puruks jahvatatud piparkoogi tolm. See on külmale kastmele ühtlasi nii huvitav garneering kui ka jõuludele omane maitseelamus.

JOEL OSTRAT

DESSERT

Joel Ostrati tiramisu

  • 100 g piparkoogitainast
  • 2 tassi kohvi (espresso)
  • 400 g mascarponet
  • 200 g 35% rõõska koort
  • 8 cl Amarettot
  • 1 tl kakaopulbrit
  • 1 pakk apelsinikoort (Umami)
  • 1 spl bergamoti tolmu (roheline tsitrus: Umami)
  • maitse järgi tšillihelbed
  • 1 tk hurmaad
  • 2 oksa värsket piparmünti  
  • 3 spl suhkur
  • 1 spl vaniljepastat (Umami)
  • kaunistuseks kakaopulbrit

Valmistamine: Rulli piparkoogitainas, vormi piparkoogid ja küpseta 200 kraadi juures 7 minutit. Lase neil jahtuda.

Tee valmis kange kohv. Nüüd vahusta 35% rõõsk koor koos suhkru ja vaniljepastaga vahuks.

Eraldi vispelda mascarpone, Amaretto, tass jahtunud kohvi, bergamoti tolm ja suhkur. 

Seejärel sega kaks massi omavahel. Maitse ja veendu, et kreemid on head, vajadusel lisa miskit.

Ära Amaretto, bergamoti ja vaniljega koonerda, nende maitsed on selles magustoidus väga olulisel kohal!

Koori hurmaa, tükelda see väikesteks kuubikuteks, maitsesta tšillihelveste ja piparmündiga. Jäta marineeruma. Lao magustoit klaasi/kaussi/pokaali kokku. Põhja pane kreem, siis paariks-kolmeks sekundiks kohvi sisse kastetud piparkook, siis tšilli-mündi hurmaa, siis kreem. Peale lase läbi sõela kaunistuseks kakaopulbrit.

Lase magustoidul külmikus umbes 2-6 tundi seista, serveeri ja naudi! Sobib ka järgmisel ja ülejärgmisel päeval. 

Toidud aitas täiuslikuks muuta: