Joel Ostrati suur õhtusöök

Koit Toome

Nähtav TV3 Play

22.05.2020

Arvestuslikult 4-le

EELROOG
Tomatihullus
ürdid / tomatid / vürtsid / veiseliha

Vürtsikas hakkliha-tomatisupp
400 g Rakvere hakkliha 50/50
200 g tomatipasta
400 g tükeldatud tomatid
1 kaun tšillipipar
200 g sibul
50 g küüslauk
200 g porgand
100 g riivitud parmesani juust
500 ml apelsinimahl
1 tl oregano/pune
1 spl oliiviõli
1 tl Santa Maria tšillihelbeid
500 ml loomaliha puljong
värskeid ürte (Luxveg) nt tüümian või basiilik

Valmistamine:
Riivi porgand suure riiviga, lõika sibulast ribad. Tükelda küüslauk väikesteks tükkideks ja seejärel pruunista kõik köögiviljad kuumas õlis. Lisa pruunistatud köögiviljadele hakkliha ja prae edasi, kuni liha on pruunistunud. Nüüd lisa juurde tomatipasta ja kuumuta veel 2-3 min.
Kalla segu hulka purustatud tomatid, maitseained ning jätka segamist ja kuumutamist kuni 5 minutit.
Seejärel lisa apelsinimahl ja puljong ning keera tuli madalale kuumusele. Kuumuta kõike umbes 1 tund.
Maitse suppi ja vajadusel maitsesta. Värsked ürdid lisa enne serveerimist (näiteks tüümian või basiilik).

Focaccia sai
300 g leige vesi
500 g Kalewi kõrge kvaliteediga nisujahu
10 g kuivpärm
10 g õli (enne ahju minekut määrimiseks)
2 oksa rosmariin
2 küünt küüslauk
natuke maitseks soola ja suhkrut

Valmistamine:
Sega jahu, vesi ja maitseained kokku tihedaks tainamassiks. Kasuta segajat või tee seda käte abil. Jäta tainas käteräti alla tunniks ajaks sooja kohta kerkima.
Nüüd tee tainast käsitsi vormides (kuid mitte üleliia tainast sõtkudes) päts, määri see kokku õliga, lisa peale soolaheibeid ja küüslauku + rosmariini. Jäta päts 30 min kergitusse. Küpseta ca 12-15 min 225 kraadi juures, serveeri soojalt.

PEAROOG
Mahe kana paradiisiliival
kana / kookos / karri / basmati riis / kanamaks / seened

300 g Tartu Milli pikateraline riis (või basmati riisi)
400g Talleggi broileri kintsuliha
400 ml Santa Maria kookospiim ja kookoskreem
30 g värske ingver
200 g värvilisi paprikaid – roheline, kollane, punane
100 g Santa Maria punane karripasta
20 g värske basiilik ja koriander (Luxveg)
2 lehte kuivatatud laimilehed
12 pulk sidrunheina
1 spl Santa Maria mustad seesamiseemned
1 tk laimi
200 g sibulat
30 g küüslauku
100 g Talleggi kanamaks
50 ml Nopri 35% koor
100 g šampinjone
500 ml kanapuljongit

Karrikaste
Viiluta ribadeks kõik köögiviljad ja kuumuta need pannil õlis. Lisa kookospiim, karri, laimilehed ja sidrunhein. Pruunista ja lisa kohe (umbes 2 min hiljem) puljong. Keera tuli väikseks ja hauta 15 min. Nüüd pane kaste ja maitseroheline Blendteci blenderisse ja püreesta.

Täidetud kanarull
Tee täidis blenderis. Püreesta praetud kanamaks ja praetud seened koos maitseainete ja rõõskkoorega.
Torka peenikese noaga kana sisse auk ja täida selle kaudu kana. Pruunista kana õlis pannil ja pane ahju nii, et kookospiim kataks kanast pool (siis jääb kana pealt krõbedam). Küpseta 175 kraadi juures 40-45 min.
Enne serveerimist lõika kanarullist parajad viilud (ühest kanarinnast saad umbes neli viilu).

Riis
Lase vesi keema ja maitsesta soolaga. Keeda riisi ca 15-20 min, kuni riis on parasjagu pehme. Serveeri roog seesamiseemnete ja maitserohelisega.

MAGUSTOIT
Magusam lõppakord
besee / passion/ toorjuustukreem / marjad

Beseepõhi
6 tk munavalget
näpuotsaga soola
200 g suhkrut
1 tl kartulitärklist
1 tl valge veini äädikat või sidrunimahla
30 g mandlilaaste

Toorjuustukreem
2 dl Nopri 35% rõõskkoort
2-3 tl suhkrut
200 g Nopri toorjuust
100 g värskeid maasikaid
100 g vaarikas
2 tk passion
4 tk füüsal
Luxvegi ürdid (lilled, piparmünt)

Besee
Vahusta toasoojad munavalged noaotsatäie soolaga pehmeks vahuks. Lisa suhkur ning vahusta, kuni saad läikiva tihke vahu. Lisa äädikas ja kartulitärklis ja vahusta edasi ca 1 min.
Määri saadud munavalgevaht küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning puista peale mandlilaastud. Küpseta 160-kraadises ahjus umbes 30 minutit või kuni besee on pealt kergelt kuldne ja tundub “kuiv”. Võta ahjust välja, kata pealt teise küpsetuspaberiga ning lase jahtuda. Siin on temperatuurid ja aeg väga oluline. Võib üle kuivada ja võib alaküpseda, ahjud on erinevad, kontrolli beseed ahjus olles tikuga torgates (kui pealt krõmpsub ja kõva ning sees kerge nätskus, siis on see valmis).

Toorjuustukreem
Vahusta rõõskkoor vähese suhkruga pehmeks vahuks, sega juurde toorjuust ning maitse.

Magustoidu valmistamine
Keera besee ettevaatlikult ringi, nii et see jääks puhta küpsetuspaberi peale. Nüüd eemalda õrnalt küpsetuspaber, millega beseekiht ahjus oli.
Kata besee kreemiga ja lisa marjad. Keera ettevaatlikult rulli. Pane külmkappi seisma ja rahunema ca 2-4 h. Serveeri koos passioni ja marjadega. Lisa maitserohelise oksake ja Luxvegi lilli.

Toidud aitas täiuslikuks muuta:

Menüü jaoks kõige parema tooraine saad Nõmme Turult!