Joel Ostrati suur õhtusöök

Mihkel Raud

Reedeti 20.00

28.04.2021

Kogused 4-le

EELROOG

Prossciutto Crudo sink meloniga

  • 500 g melon
  • 200 g Prosciutto Crudo
  • 1 spl balsamico
  • 10 lehte värske basiilik

Lõika melon neljaks, puhasta seemnetest ja eemalda koor. Lõika neljandik veel pooleks, tee sisse sälgud ja aseta melonist laevuke taldrikule. Pane crudo singi viilud meloni peale. Nirista taldrikule balsamicot, kaunista värske basiilikuga. 

 

PEAROOG

Pasta carbonara

Pasta tainas

  • 5 tk muna
  • 500 g jahu (pasta valmistamise jahu)
  • sool maitse järgi

Sõelu jahu koos soolaga läbi sõela lauale. Tekita jahu keskele auk ja sinna sisse löö lahti munad. Sega kõik segamini. Kui mass valmis, hakka kätega tainast sõtkuma. Tainast tuleks sõtkuda 8-10 minutit, et saada õige konsistents. Taigen ei tohiks mureneda. Pane taignale kile ümber ja aseta külmikusse puhkama (30 minutiks).

Puista lauale jahu, tee pastatainas jahuseks. Lõika tainapall pooleks ja töötle käte vahel õhemaks. Vali pastamasinal sobiv aste (0 aste) ja rulli tainas õhukeseks plaadiks. Seejärel vali selline kuju, nagu soovid. Pasta carbonaraga sobivad kõige paremini spagetid. Aseta kuivama vähemalt 15 minutiks. Lase potis vesi keema ja keeda pastat 1,5-2 minutit (et see jääks al dente). NB! Pastat keetes ära lisa keeduvette õli!

Kui pasta jääb kauemaks seisma, raputa jahuga üle, et pasta kokku ei kleepuks (aseta peale kile või käterätik).  Pastat võid säilitada õhukindlalt külmkapis kuni 7 päeva.

Kaste: 

  • 300 g suitsupeekon
  • 5-6 tk küüslauguküüs
  • 4 tk munakollane
  • 100 g Pecorino juust
  • 300 ml 35% vahukoor
  • maitse järgi sool ja must jahvatatud pipar
  • 5 tk värske basiiliku lehed
  • 50 g parmesan

Vahusta munakollased, lisa vahukoort, riivitud pecorino juustu, soola ja pipart.

Tükelda küüslauk pikuti viiludeks. Tükelda peekon kuubikuteks. Prae peekon kuival pannil koos küüslaugu ja jahvatatud pipraga. Õli pole vaja panna, sest peekonist tuleb rasva piisavalt.

Eelkeedetud spagetid aseta pannile koos veidikese keeduveega. Alanda kuumust ja lisa munasegu pannile, sega läbi ja tõsta tulelt. Serveeri koheselt.

Peale riivi parmesani ja kaunista basiilikuga.

NB! Kui sul pole võimalust teha ise värsket pastat, siis kasuta kuivi spagette, näiteks Tartu Milli omasid. Keeda pakendil oleva juhise järgi. 

 

DESSERT

Valge šokolaadi panna cotta

  • 10 g graanuleid või 3 lehte želatiin
  • 400 ml vahukoor
  • 100 ml piim
  • 70 g valge šokolaad
  • 1 tk vaniljekaun
  • 3 spl suhkur

Kuumuta vahukoor koos piima, suhkruga ja lahti lõigatud vaniljekaunaga. Lisa eelnevalt vesivannis sulatatud šokolaad kuumutatud piima-vahukoore segusse ja sega seda seni kuni sulamiseni. Lahusta želatiin külmas vees.

Nüüd sega želatiin piima-vahukoore massi ja kurna kõik läbi sõela.

Vala saadud segu kannu ja jaga silikoonist vormidesse. Tõsta külmkappi vähemalt 4 tunniks tahenema.

NB! Panna cotta silikoonvormist kätte saamiseks aseta see natukeseks ajaks (ca 20 minutiks) sooja vette. 

 

Veriapelsini siirup

  • 2 tk veriapelsini mahl
  • 2 tk tähtaniis
  • 2 spl suhkrut

Valmistamine:

Keeda kõike ca 20 minutit madalal tulel, kuni muutub siirupiks.

Jahuta ja serveeri.

Serveeri panna cotta taldrikule, kaunista veriapelsini siirupi, vaarikate ja söödavate lilledega.

 

PEAKOKA TERVITUS

Bruschettad

  • 8 viilu ciabatta
  • 5 spl õli
  • 1 terve küüslauk
  • 50 g riivitud parmesan
  • 5 lehte basiilik
  • 2 spl balsamico
  • sool, pipar

Viiluta ciabatta ja määri oliiviõliga. Prae pannil krõbedaks. Katte jaoks sega kausis oliiviõli, küüslaugu viilud, tükeldatud basiilik, sool ja pipar. Jaota kate ciabatta viiludele. Serveeri  balsamico ja riivitud parmesaniga.

 

SUUPUHASTAJA 

Sorbett

  • 500 g külmutatud maasikad
  • 1 pott värske basiilik

Blenderda külmutatud maasikad basiilikuga. Serveeri kohe!

 

Toidud aitas täiuslikuks muuta: