Joel Ostrati “Suur õhtusöök”

Nele-Liis Vaiksoo, Lauri Liiv

Reedeti 20.00

19.03.2020

EELROOG

Retseptid 4-le

Peidetud saladus 

küpsetatud kitsejuust / vaarika balsamico / peet / seedermänniseemned/ roheline

Salat

  • 50 g Lollo Rosso lehtsalat
  • 100 g rukolat
  • 100 g + 100 g peet (kollane ja punane)
  • 25 g seedermänniseemneid
  • 200 g pehme kitsejuust
  • 4 viilu saia
  • Luxvegi mikro-fenkol

Siidrimarinaad:

  • 1/2 tl Santa Maria vanillisuhkrut
  • 1 pudel (kuiva) siidrit
  • 10 g väsket ingverit
  • 10 g jalapenot
  • 1 suur pirn
  • 2 spl kreemjat vaarikabalsamicot

Salatikaste:

  • 1 spl oliiviõli
  • 15 g sidrunimahla
  • sool
  • natuke mett

Rösti saiad, lõika kitsejuustust viilud ning aseta need saiale. Küpseta 180 kraadi juures ca 10 min. Samal ajal sega kokku salat: võta suurem peotäis rukola lehti ja lollo rossot, sega need läbi kastmega (sega omavahel oliiviõli, mesi sidrunimahl ja lisa maitse järgi soola).

Valmista siidrimarinaad: pane keema siider, lisa hakitud jalapenod, vanillisuhkur, ingver. Kalla kuum marinaad kooritud ning viilutatud pirnile. Keeda peedid, jahuta ja lõika õhukesed viilud. Rösti seedermänniseemned. Aseta saiapadjal olevale kitsejuustule salat, lisa balsamico triibud ning kata imeõhukeste peedi viiludega.

LAURI PEAROOG

Sigurvänt

sigur / küpsetatud valgehallitusjuust / Itaalia peekon / kartuli-seenepüree kurkumiga / Nopri trühvlijuust

25 g ingverit

4 tk sigurit

4tk Rakvere Itaalia või Ameerika peekonit

40 g Castello valgehallitusjuustu

näpuotsaga kuivatatud oreganot

Püree:

12 tk keskmist Laura kartulit

1/2 tl Santa Maria kurkumit

250 ml Nopri piima

100 g Nopri trühvlijuustu

1 suur mugulsibul   

50 g metsaseeni

pool tl Santa Maria aroomisoola

maitse järgi Santa Maria musta pipart

Lase vesi potis keema, lisa keevasse vette sigur, lase sellel keeda, kuni sigur on enam- vähem pehme. Kui sigur on keedetud, mähi kaks viilu sinki ümber siguri. Võta paar viilu valgehallitusjuustu ja laota need singi peale. Kata sigur õrna oregano kihiga ja aseta haudepotti, mille põhi on kaetud vähese veega. Pane potile kaas peale ja aseta see 200- kraadisesse eelsoojendatud ahju. Lase siguril ahjus küpseda ca 15 min. 

Samal ajal kui keedad sigurit, võid teise potiga panna tulele ka kooritud kartulid. Pärast keetmist kurna kartul ära ja aseta kaussi. Lase klaas piima kas potis või mikrolaineahjus keema ning lisa see kartulitega kaussi. Tambi kartulid, lisades kuuma piima. 

Prae seened ja sibul, maitsestades neid aroomisoola ja vähese pipraga. Lisa kartulipüreesse eelpraetud metsaseened ja sibula, samuti maitseks kurkumit. Aseta kartulipüree taldrikule, peale tõsta ahjust äsja valminud sigur, riivi peale trühvlijuustu. 

NELE-LIISI PEAROOG

Siga lendab!

krõbe seakõht / hapu õuna-fenkoli salat / juurselleripüree

Liha

  • 400 g Rakvere seakõht
  • maitse järgi soola ja pipart

Juursellerikreem

  • 450 g juursellerit
  • 50 g võid
  • 150 g Nopri piima

Salat

  • 1 tk fenkol
  • 1-2 tk värske jalopeno
  • 15 g koriander
  • 15 g ingver
  • 1 sidruni mahl
  • 8 tk kirsstomatit
  • 1 spl mesi
  • 1 tk õun
  • 3 spl oliiviõli

Maitses eelneval õhtul seakõht soola ja pipraga, tee terava noaga seakamarasse ruudud. Lase üleöö seista. Järgmisel päeval keeda seakõht ca 30 min. Võta seakõht potist välja ja aseta ahjuplaadile, kamar ülespoole ning küpseta eelkuumutatud ahjus 220 kraadi juures 10 minutit või niikaua, kuni kamar läheb krõbedaks.

Valmista juurselleri kreem. Koori ja tükelda väiksemaks juurseller, pane piima sisse keema, lisa näpuotsatäis soola. Keeda, kuni juurseller on pehme (ära piima kurna). Lisa sinna või ja püreesta saumikseriga. 

Valmista salat. Viiluta õhukeseks fenkol ja õun, haki jalapeno ja kirsstomat, riivi kooritud ingver, lõika kirsstomatid pooleks, sega kõik komponendid. Eraldi kausis sega kokku mesi, sidrunimahl ja oliiviõli ning vala salatile. Serveeri!

MAGUSTOIT

Prantsusepärane šokolaadikook

vaarikakaste / vaniljejäätis / karamelline kreeka pähkel

  • 200 g tume šokolaad
  • 200 g võid
  • 50g suhkur
  • 4 tk muna
  • 1 spl Tartu Mill jahu
  • 1 spl konjak/brändi

Vaarikakaste:

  • 100 g külmutatud vaarikad 
  • 10 g piparmünt
  • zelatiin 2g/ 1 zelatiinileht
  • 1 tl Santa Maria vanillisuhkur
  • 2 spl suhkur

Karamelliseeritud kreeka pähkel:

  • 30 g kreeka pähkel
  • 2 tl suhkur
  • 4 palli vanillijäätis

Sulata potis või ja tume šokolaad, jahuta šokolaadimass. Vahusta kergelt terved munad. Jahtunud massile lisa jahu, suhkur ning viimasena vahustatud munad. Lisa aeglaselt segades pisut konjakit või brändit. Vala tainas vormi ja küpseta ahjus 200 kraadi juures umbes 12-15 min.

Karamelliseeri pähklid: kuumuta pannil suhkur ja lisa kreeka pähklid, sega. 

Valmista vaarikakaste: sulata želatiin, püreesta Blendteci blenderis vaarikad ja piparmünt, lisa suhkur ja vanillisuhkur ning nirista rahulikult segades sulatatud želatiin. Vispelda segu paksenemiseni.

Serveerimine. Lõika koogist meelepärased tükid. Puista sellele karamelliseeritud pähkel. Peale aseta jäätisepall ja kata vaarikakastmega.

Retseptid aitas täiuslikuks muuta: