Reklaam sulgub sekundi pärast

Peeter Oja

Retseptid (arvestusega neljale) EELROOG Kalasalat “Ahoi!” -  Peipsi suitsukala, seepia tindi tuile, spinatitolmu ja koduse karaskiga Salat
  • 2 tk muna
  • 300 g suitsukala
  • tilli
  • 60 g sibulat (shallot)
  • soola ja pipart
  • 20 g frisee salati leht
  • 10 g mikrorohelist
  • 10 g peterselliõli (retsept allpool)
  • 1 tk seepiatindikrõps (retsept allpool)
  • 100 g majoneesi (retsept allpool)
Karask
  • 50 g seememix (päevalilleseemned, kõrvitsaseemned, seedermänniseemned)
  • 100 g sulavõid
  • 500 ml Nopri maitsestamata jogurtit
  • 3 tk muna
  • 100 g Tartu Mill täisterajahu
  • 1 spl küpsetuspulbrit
  • 3 spl Tartu Mill kama
  • 3 spl Tartu Mill röstitud täisterakaerahelbeid
Sega kõik komponendid omavahel hoolikalt läbi. Määri võiga kokku küpsetusvorm. Vala vorm kolmveerandini täis ning küpseta ahjus 180 kraadi juures 10 minutit (kui tegu on minivormiga). Suure vormi puhul küpseb karask umbes 45 minutit. Peterselliõli
  • 100 ml Oilio õli
  • 30 g peterselli
Kasuta termomixi. Kuumuta 6 pööretega 60 kraadil mass ja lase käia ca 5 minutit. Jahuta õli kohe jäävees, et värv säiliks. Kel kodus termomixi ei ole, kuumuta õli 60 kraadini, lisa petersell ja püreesta mass saumikseriga. Lase mass läbi sõela. Seepiatindikrõps
  • 50 g Tartu Mill nisujahu
  • 250 g Oilio õli
  • 250 g vett
  • 1 tl tinti
Sega komponendid omavahel. Kuumuta õlita pann ning lase läbi pritspudeli pannile ümar ring. Küpseta umbes 1-2 minutit. Kui vesi on aurustunud ja võrk tekkinud, eemalda spaatli abil võrksai. Majonees
  • 2 tk munakollast
  • 0,5 tl soola
  • 0,5 tk sidrunimahla
  • 1 tl sinepit
  • 2 tl veiniäädikat
  • 200 ml Oilio õli
Sega muna, maitseained ja sinep omavahel hoolikalt. Lisa tilk tilga haaval hoolikalt vispliga segades õli. Kui pool õlist on lisatud, siis maitsesta majonees veiniäädikaga ja jätka kohe õli lisamist, ise pidevalt segades. Nipp: kui mass läheb tükki, vala see puhtasse kaussi ning lisa üks munakollane juurde. Taasta segades algne mass. Spinatitolm
  • Spinatit
Kuivata spinat (60-kraadises kuivatis 1,5 tundi või koduahjus 60 kraadises kuumuses 2-3 tundi). Lase kohviveskis tolmuks ja puista läbi sõela toidule.   PEAROOG Pikkpoiss “Zeppelin” -  Umamine pikkpoiss lõkkekartuli ja põletatud kapsaga Pikkpoiss
  • 500 g 75% veisehakkliha, 25% seahakkliha
  • 100 g Nõo Lihavürsti hommikupeekon
  • 100 g Nopri Eriline juust
  • 20 g lehtpetersell ja tilli
  • Santa Maria maitseaineid (sool, pipar, sibulapulber, küüslauk)
  • 2 tk muna
  • 80 g sibulat
Sega maitseained, muna ja väikeseks tükeldatud sibul lihaga hoolikalt läbi. Rulli mass laiali fooliumile, kus peekon on juba laiali laotatud ühekordse kihina (kuidas täpsemalt, vaata saatest). Laota liha võrdselt peekonile, aseta keskele juust ja keera kogu mass tihedalt rulli. Küpseta ahjus 45 minutit 180 kraadi juures. Lase enne lahti lõikamist seista ca 5 minutit. Lõkkekartul
  • 4 tk koorega kartulit
  • 40 g võid
  • rosmariinioks
  • natuke küüslauku
  • soola
Pane kartul, või, rosmariin ja sool fooliumisse. Küpseta kartulid fooliumis ja lõkkel (temperatuuril 300 kraadi) umbes 20 minutit. Võid ka järelküpsetada ahjus (15 minutit lõkkel, 15 minutit ahjus). Küpsust saad kontrollida noaga torgates. Tükkideks rebitud Tzatziki kaste
  • 100 g Grüne Fee värsket kurki
  • natuke õli
  • 1 spl valgeveiniäädikat
  • 2 küünt küüslauku
  • 100 g selitatud maitsestamata jogurtit
Riivi kurk, nõruta maitsestamata jogurt marli sees (lase marlil sees jogurtil seista ca 2-3 h külmkapis, vadak eraldub). Lisa hiljem sool, pipar. Tükelda murulauk  ning pressi küüslauk. Sega kõik komponendid kokku ja serveeri. Kapsaleht Keeda kapsalehte 100-kraadises vees umbes 1 minut. Jahuta kiiresti jäävees, et kapsas ei kaotaks värvi. Enne serveerimist aseta kapsaleht kuuma puljongisse ja põleta pealt leeklambiga. Riivi roale maitseks peale värsket mädarõika juurt.   MAGUSTOIT Kohupiimakreem “Keeljääballes” - Kohupiimakreem kodumaiste marjade ja mesise krõpsuga Kreem
  • 200 ml Nopri vahukoort
  • 400 g kohupiima
  • 6 cl Cointreau likööri
  • 1 terve laimi koor
  • 1 tl Santa Maria vanillipulbrit
  • 3 spl mesi
Vahusta vahukoor ja maitsesta see vanilli, mee ja laimiga. Lisa kohupiim ja vahusta edasi, kõige lõpus lisa cointreau’d. Maitsesta vajadusel veel ja serveeri. Sobib teha ka 2-3 h ettte, võib seista ja siis alles naudi. Vahvli-chips
  • 70 g toasooja võid
  • 70 g tuhksuhkrut
  • 70 g munavalge
  • 70 g Tartu Mill nisujahu
Vahusta toasoe või ning tuhksuhkur heledaks vahuks. Lisa munavalge ja vahusta madalal pöördel edasi. Kõige lõpus sega massi sisse käsitsi spaatliga jahu. Määri saadud mass küpsetuspaberile võimalikult õhukese kihina. Küpseta 180 kraadi juures 8 minutit (kuni krõpsuke on kuldpruun). Kohupiimakreemi teevad täiuslikuks:
  • Marjad Nõmme turult (mustsõstar, punane sõstar)
  • Fingerlime (pikkupidi pooleks ja põletada)
  • Meekärg Nordic Hotel Forumist
  • Kaunistuseks sidrunmeliss
  • Tuhksuhkur (raputa viimase detailina taldrikule
  Toidud aitas täiuslikuks muuta: Menüü jaoks kõige parema tooraine saad Nõmme turult!