Terhi

14.08.2015

TERHI ON 31-AASTANE KODUPERENAINE JA KOLME LAPSE EMA TARTUST!

Ta on pangaametnik, kuid viimased aastad lastega kodune olnud. Lisaks keerukatele küpsetistele, mis lummavad nii seest kui väljast on tema hobiks grillimine. Sel aastal osales tema tiim Pärnus toimunud barbeque grillivõistlustel ning seal saavutasid nad esikoha. Terhi kanditatuuri seadsid saatesse üles tema fännid.

 

1. SAADE – Läbida tuli fantaasiavoor, kus tuli valmistada värviküllaseid LAHTISEID SOOLASEID PIRUKAID! Kirsina tordil sai tehtud ka imemaitsvat magusasõprade unistust – BROWNIET!

Saate parimaks sai Terhi, kelle brownie oli ideaalne ja idupesadega kaunistatud sparglipirukas võrratu! Kohtunike arvates oleks võinud talle anda suisa disainiauhinna! 

Võiduküpsetised on teie ees!

Terhi imemaitev Brownie nägi välja selline:

PROOVI JÄRGI ja ANNA TEADA, kas tuli sama hästi välja kui Terhil! ;)

 

2. SAADE –  Osalised said ülesandeks küpsetada UHKE KEEKS. Mitte lihtsalt kuiv brikett vaid mahlane, eriline ja peolauale sobiv. Tehnilise ülesandena tuli Antsu retsepti järgi küpsetada PÄHKLITEGA BESEERULL

Terhil valmisid maitsvad “Porgandikeeks” ja nagu ka kõigil teistel – beseerull. Imetle neid siin:

Siin ka Terhi “Porgandikeeksi” koostisosad!

Porgandid

100 g pehmet võid

1,5 dl suhkrut

punast ja kollast toiduvärvi (geel värv, MITTE pulber)

3 muna

2,75 dl jahu

2 tl vaniljepastat

1 tl küpsetuspulbrit

100 g maitsestamata toorjuustu

2,5 dl riivitud porgandit (peene riiviga)

1 apelsini riivitud koor  

Peenar

250 g pehmet võid

2,5 dl suhkrut

1 tl vaniljepastat

4 muna

3,5 dl jahu

0,75 dl kakaod (mõru)

2 tl küpsetuspulbrit

100 g tumedat 70% šokolaadi tükeldatud

1 dl piima

100 g pekaanpähklit tükeldatud

võid/õli ja riivsaia vormi    

Kaunistus

150 g tumedat 70% shokolaadi

0,5 dl vahukoort

25 g võid

100 g martsipani

rohelist toiduvärvi

Kui maitsev! Proovi Sinagi kodus teha! ;)

 

3. SAADE – Osalejatel tuli valmistada šokolaadikooke ja sibulapirukaid.

Terhi valmistatud šokolaadikook ja pirukad nägid välja just täpselt nii maitsvad!

Vaata, millest Terhi “šokolaadikook väikse kraadiga” koosnes:

Marineeritud ploomid:

2 dl vett

0,5 dl suhkrut

1 spl sidrunimahla

0,5 dl konjakit

250 g pehmeid kuivatatud ploome  

Põhi:

4,5 dl jahu

4,5 dl suhkrut

2 dl kakaod (mõru)

2 tl vaniljepastat

2 tl küpsetuspulbrit

1 ½ tl soodat

1 tl soola

2 dl piima

1 dl õli

2 dl kanget kohvi

2 kanamuna  

Kreem:

6 dl 35% koort

450 g tumedat 70% shokolaadi 

Kui mõnus! Proovi kindlasti kodus järgi.

 

4. SAADE – Saate neljas episood on pühendatud retromaitsetele. Maitsetele, mis kõigile juba lapsepõlvest tuttavad ja milleta ükski õige eestlase pidu ei möödu. Küpsetustandrile on kaasa võetud kolletunud kaustikud ning kokaraamatud, mis peaksid kindlustama võidu. Retrovooru hindamine üllatas kõiki. Kui eelmises saates nägime erinevaid käkke, siis sel korral on reas kohvikuväärilised meistriteosed. Jääb üle vaid loota, et nostalgiahõnguline tehniline ülesanne on sama edukas. Tuleb valmistada moskva saiake. Tõeline klassika, mis eeldab head läbisaamist pärmitainaga.

Terhi paneb oma sidrunikreemipirukasse kohtunike meelest nõuka-aegset defitsiitkaupa, milleks on sidrunid. Retromaitsete voor läheb tal kenasti. Retrovooru hindamine üllatab aga kõiki. Kui eelmises saates nägime erinevaid käkke, siis sel korral olid reas kohvikuväärilised meistriteosed. Jääb üle vaid loota, et nostalgiahõnguline tehniline ülesanne on sama edukas. Ülesandeks on “Moskva saiake”. Tõeline klassika, mis eeldab head läbisaamist pärmitainaga. Seni ülitugevalt esinenud Terhile toob legendaarse saiakese valmistamine aga pisarad silma. Ei kerki see tainas nii nagu kerkida võiks ning saiake ebaõnnestub.

Vaata, millest Terhi vanaema sidrunikook koosneb!

(klaas selles retseptis on u 2,5 dl)

Põhi:

250 g võid (külma)

2 klaasi jahu

suhkrut

vett

näpuotsatäis soola  

Täidis:

2-3 klaasi suhkrut

2-3 spl jahu

2-3 spl tärklist

1-2 klaasi vett

2-4 sidrunimahl

1-1,5 sidrunikoor

2-3 spl võid  

Peale:

3-5 munavalget

2-5 spl suhkrut 

Proovi kodus järgi teha! ;)

 

5. SAADE – Valmistada tuli lustlik ja efektne tort laste sünnipäevaks, mille koostisainete hulgas pidi kindlasti olema kohupiim! Osalejatel paluti üllatada huvitavate kujundite, värvikirevuse ja tervisesõbralike lahendustega. Tehnilise ülesandena tuli valmistada Angeelika “Mustikamuffineid”.

Terhi oli eelmise saate tagasilöögist pisut kohkunud ja pingutas ekstra. Ta valmistas keerulise kujundtordi kassi ja lõngakeraga. Sarnaselt teiste osalistega üritas ka Terhi lastele mõeldes tervislikku joont hoida, värvides martsipani peedimahlaga. Kui mõni teine osaline süüdistas vale õhutemperatuuri ja ajanappust, siis Terhi oli oludega rahul ja keris oma tordile hoolsalt martsipanilõnga. Kiisutordi lõpptulemus oli tõeliselt efektne. Kihiline, värviline, marjane – iga lapse unustus. Terhi muffinid olid seevastu pisut vähe kerkinud, kuid maitsel polnud viga.

Vaata, millest Terhi “Kiisutort” koosnes!

Biskviit:

4 muna

2 dl suhkrut

2 dl jahu

1 tl küpsetuspulbrit  

Sisu:

600 g kohupiimakreemi/kohupiima

3 dl vahukoort

1 pakk (20g) kiiresti lahustuvat zelatiini

1 dl vett

200 g värskeid marju  

Kate:

600 g valget martsipani

1 pakk (10tk) söetablette

punapeet, toores

Kui armas! See on tõesti iga lapse sünnipäeva unistus! Proovi, kas õnnestub kodus järgi teha! ;)

 

6. SAADE – Sel korral lootsid osalised üllatustevaba päeva ja küpsetasid üht eestlaste lemmikut – pidusaia. Tehnilise ülesandena küpsetati üht imeilusat maiustust Angeelika kohvikust. Kavas olid Kadrioru luiged ehk kohupiimataskud, mis vormitud luigekujuliseks. Ülesanne oli tegelikult lihtne. Küpsetada tuli tuuletasku, mis mahutaks kohupiima, tekitada äralõigatud osast tiivad ning kinnitada sellele kõigele eraldi küpsetatud kaelake.

Terhi tunnistas väikest hirmu tuleviku ees ning läks kindlapeale välja. Tema pidusaias oli kahekilihiline kohupiimaga täidetud tainas. Lisandiks rabarber ning kaneel. Tulemus oli aga imeline – rabarberisai oli kuldne, maitsev ja pälvis vaid kiidusõnu. Luiged olid samuti kenad, koonerdatud oli vaid tuhksuhkruga.

Terhi hästi välja tulnud küpsetised viisid ta saate parimaks! Vaata tema maitsvaid küpsetisi siit:

Siin ka Terhi kaunid kohupiimataskud!

Vaata, kas õnnestub kodus järgi teha. ;)

 

7. SAADE – Esimene ülesanne oli küpsetis kamast. Kõik osalised said kodus planeerida ja harjutada mingit küpsetist, mis põneval ja pidulikul moel sisaldaks kama. Tehnilise ülesandena võeti ette pealtnäha lihtne vastlakukkel. Angeelika kuklitesse kuulub tingimata kardemon. Lisaks oodati kakukeselt kohevust ja pehmust.

Esimese küpsetisega asus Terhi hoolega asja kallale. Tema keerukas küpsetis oli suisa tort. Kama, juustu, kapparite ja külmsuitsulõhega uhke peotort. Lõpp tulemuseks oli väga uhke ja pidulik võileivatordilaadne küpsetis. Nagu Eesti 100 peab olema – leidsid kohtunikud.

Kuklitega ei läinud Terhi samuti juhuse peale välja. Kaalus kõik oma kuklid üle. Selline hoolikus tasus ka kuhjaga ära, kukkel tuli visuaalselt parim. Soola oli natuke vähe, kuid kõik muu ideaalne. Nii perfektsed küpsetised viisid Terhi 7. saate parimaks!

Sellised nägid välja Terhi maitsvad vastlakuklid:

Proovi “Lõhe- ja kamatorti” kodus teha ja anna teada, kuidas õnnestust! ;)

 

8. SAADE – See saade on pühendatud maailma maitsetele. Esimese ülesande teemaks oli korvikesed, mis peaksid tutvustama erinevaid maailma maitseid. Kohtunikud lootsid, et kõik on ette valmistunud ja hoolega välismaiseid raamatuid lapanud. Kohtunik Angeelika ootas kogu maailma maitseid, Ants nõudis küpsetistelt veatut välimust. Teine voor tuli kaugelt Kreekast. Tegu oli spanakopitaga. Spinati ja fetaga pirukas, mis õhukeses filotainas krõbedaks küpsetatud. Osalistele oli ülesanne paras ehmatus, sest midagi sellist nad varem küpsetanud polnud. Kuidas hakkida, kuidas tainast voltida? Keegi ei teadnud!

Kui paljud võistlejad valmistasid suure kokkusattumuse tulemusena “Sidrunikorvikesi”, siis Terhi korvikesed olid õnneks teistsugused. Tema kaerahelbekorvikestesse lähksid vaarikad ja banaan. Tulemus oli aga see, et kohtunike arvates rikkus Terhi korvikese krõbeda põhja ära banaan, mis muutis korvikese sitkeks. Külaliskohtunik Jan Uuspõllu meelest oli Terhi korvike suisa halb. Kaerahelbepudergi olevat tal kodus parem. Spanakopitade puhul leidsid kohtunikud, et Terhi on täidisega koonerdanud. Hoolimata mõningatest ebaõnnestumistest, sai Terhist siiski saate parim pagar!

Sellised nägid välja Terhi teise ülesandena küpsetatud “spanakopitad”!

Proovi kodus Terhi marjakorvikesi teha ja anna teada, kas tuli välja! :)

 

9. SAADE – Esimeseks ülesandeks oli croquembouche. See on Prantsusmaalt pärit küpsetis, mis kujutab endast tuuletaskutorni. Keeruka ja piduliku maiuse valmistamiseks oli aega kolm tundi. Nii mõnelgi osalejal olid juba hommikul sõrmed villis, sest eelmisel ööl oli karamellitegu treenitud. Torni ehitamine algas tuuletaskupallide meisterdamisega. Tehniliseks ülesandeks oli sel korral Beef wellington. Lehttainas küpsetatud veisefileetükk, mis mässitud singi ja seente sisse.

Profitroolid õnnestusid Terhil suurepäraselt! Kuid kahjuks oli karamell pisut kõva, suisa hambaid murdev. Beef wellington nägi kena välja, kuid kuna liha oli liiga väikesteks tükkideks lõigatud ajas pirukas vett välja. Maitse sai aga kiita.

Vaata, millised Terhi küpsetised välja nägid:

Terhi tuuletaskutorn koosnes järgnevast:

Keedukreem:

1 l piima

250 g suhkrut

4 muna (M suurus)

90 g maisitärklist

1,5 tl vailjepastat

50 g võid

500g vaarikaid  

Keedutainas:

250g piima

250g vett

250g võid

300g nisujahu

6 suurt muna (L suurus)

2tl suhkrut

0,5tl soola  

Karamell:

350 g suhkrut

2-3 sl vett

1-2 tl sidrunimahla

Proovi kodus teha ja anna teada, kuidas õnnestus! :)

 

SUUR FINAAL – Kõigil finalistidel tuli valmistada nii pulgakooke kui ka uhke pulmatort. Pulmatordi tegemiseks oli aega koguni 5 tundi.

Pulgakoogid valmisid Terhil kenasti. Ilusad ja värvilised, lastele kindlasti meeldiksid. Külaliskohtunik Luisa Värk arvas vaid, et glasuurilt sisule üleminek ei ole eriti tuntav.

Tulemus oli aga väga kaunis:

Teise ülesandena valmis Terhil imekaunis pulmatort, mis pälvis ainult kiidusõnu. Terhi ise arvas, et tema hästi õnnestunud tort on kindlasti võiduvääriline. Ta ei eksinud.

Terhi läbi saadete hästi õnnestunud küpsetised said pälvitud “Eesti parim pagar 2017” tiitliga. Palju, palju õnne armas Terhi! Tema suurepärane küpsetamisoskus saab pärjatud Schmidt köökide poolt välja pandud unistuste köögi ning Electroluxi köögitehnikaga.

Kolm pagarisaate finalisti: Liilia – Ain – Terhi.

 

Võitja Terhi torti lahti lõikamas.