Reklaam sulgub sekundi pärast

Koit Toome

arvestuslikult 4-le EELROOG Tomatihullus ürdid / tomatid / vürtsid / veiseliha Vürtsikas hakkliha-tomatisupp 400 g Rakvere hakkliha 50/50 200 g tomatipasta 400 g tükeldatud tomatid 1 kaun tšillipipar 200 g sibul 50 g küüslauk 200 g porgand 100 g riivitud parmesani juust 500 ml apelsinimahl 1 tl oregano/pune 1 spl oliiviõli 1 tl Santa Maria tšillihelbeid 500 ml loomaliha puljong värskeid ürte (Luxveg) nt tüümian või basiilik Valmistamine: Riivi porgand suure riiviga, lõika sibulast ribad. Tükelda küüslauk väikesteks tükkideks ja seejärel pruunista kõik köögiviljad kuumas õlis. Lisa pruunistatud köögiviljadele hakkliha ja prae edasi, kuni liha on pruunistunud. Nüüd lisa juurde tomatipasta ja kuumuta veel 2-3 min. Kalla segu hulka purustatud tomatid, maitseained ning jätka segamist ja kuumutamist kuni 5 minutit. Seejärel lisa apelsinimahl ja puljong ning keera tuli madalale kuumusele. Kuumuta kõike umbes 1 tund. Maitse suppi ja vajadusel maitsesta. Värsked ürdid lisa enne serveerimist (näiteks tüümian või basiilik). Focaccia sai 300 g leige vesi 500 g Kalewi kõrge kvaliteediga nisujahu 10 g kuivpärm 10 g õli (enne ahju minekut määrimiseks) 2 oksa rosmariin 2 küünt küüslauk natuke maitseks soola ja suhkrut Valmistamine: Sega jahu, vesi ja maitseained kokku tihedaks tainamassiks. Kasuta segajat või tee seda käte abil. Jäta tainas käteräti alla tunniks ajaks sooja kohta kerkima. Nüüd tee tainast käsitsi vormides (kuid mitte üleliia tainast sõtkudes) päts, määri see kokku õliga, lisa peale soolaheibeid ja küüslauku + rosmariini. Jäta päts 30 min kergitusse. Küpseta ca 12-15 min 225 kraadi juures, serveeri soojalt. PEAROOG Mahe kana paradiisiliival kana / kookos / karri / basmati riis / kanamaks / seened 300 g Tartu Milli pikateraline riis (või basmati riisi) 400g Talleggi broileri kintsuliha 400 ml Santa Maria kookospiim ja kookoskreem 30 g värske ingver 200 g värvilisi paprikaid - roheline, kollane, punane 100 g Santa Maria punane karripasta 20 g värske basiilik ja koriander (Luxveg) 2 lehte kuivatatud laimilehed 12 pulk sidrunheina 1 spl Santa Maria mustad seesamiseemned 1 tk laimi 200 g sibulat 30 g küüslauku 100 g Talleggi kanamaks 50 ml Nopri 35% koor 100 g šampinjone 500 ml kanapuljongit Karrikaste Viiluta ribadeks kõik köögiviljad ja kuumuta need pannil õlis. Lisa kookospiim, karri, laimilehed ja sidrunhein. Pruunista ja lisa kohe (umbes 2 min hiljem) puljong. Keera tuli väikseks ja hauta 15 min. Nüüd pane kaste ja maitseroheline Blendteci blenderisse ja püreesta. Täidetud kanarull Tee täidis blenderis. Püreesta praetud kanamaks ja praetud seened koos maitseainete ja rõõskkoorega. Torka peenikese noaga kana sisse auk ja täida selle kaudu kana. Pruunista kana õlis pannil ja pane ahju nii, et kookospiim kataks kanast pool (siis jääb kana pealt krõbedam). Küpseta 175 kraadi juures 40-45 min. Enne serveerimist lõika kanarullist parajad viilud (ühest kanarinnast saad umbes neli viilu). Riis Lase vesi keema ja maitsesta soolaga. Keeda riisi ca 15-20 min, kuni riis on parasjagu pehme. Serveeri roog seesamiseemnete ja maitserohelisega. MAGUSTOIT Magusam lõppakord besee / passion/ toorjuustukreem / marjad Beseepõhi 6 tk munavalget näpuotsaga soola 200 g suhkrut 1 tl kartulitärklist 1 tl valge veini äädikat või sidrunimahla 30 g mandlilaaste Toorjuustukreem 2 dl Nopri 35% rõõskkoort 2-3 tl suhkrut 200 g Nopri toorjuust 100 g värskeid maasikaid 100 g vaarikas 2 tk passion 4 tk füüsal Luxvegi ürdid (lilled, piparmünt) Besee Vahusta toasoojad munavalged noaotsatäie soolaga pehmeks vahuks. Lisa suhkur ning vahusta, kuni saad läikiva tihke vahu. Lisa äädikas ja kartulitärklis ja vahusta edasi ca 1 min. Määri saadud munavalgevaht küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning puista peale mandlilaastud. Küpseta 160-kraadises ahjus umbes 30 minutit või kuni besee on pealt kergelt kuldne ja tundub "kuiv". Võta ahjust välja, kata pealt teise küpsetuspaberiga ning lase jahtuda. Siin on temperatuurid ja aeg väga oluline. Võib üle kuivada ja võib alaküpseda, ahjud on erinevad, kontrolli beseed ahjus olles tikuga torgates (kui pealt krõmpsub ja kõva ning sees kerge nätskus, siis on see valmis). Toorjuustukreem Vahusta rõõskkoor vähese suhkruga pehmeks vahuks, sega juurde toorjuust ning maitse. Magustoidu valmistamine Keera besee ettevaatlikult ringi, nii et see jääks puhta küpsetuspaberi peale. Nüüd eemalda õrnalt küpsetuspaber, millega beseekiht ahjus oli. Kata besee kreemiga ja lisa marjad. Keera ettevaatlikult rulli. Pane külmkappi seisma ja rahunema ca 2-4 h. Serveeri koos passioni ja marjadega. Lisa maitserohelise oksake ja Luxvegi lilli. Toidud aitas täiuslikuks muuta: Menüü jaoks kõige parema tooraine saad Nõmme Turult!