Reklaam sulgub sekundi pärast

Sepo Seeman

arvestuslikult 4-le EELROOG Žepopö-po-pöa veiseliha böff / karulaugumajonees / Kongo kartuli tšips / ürdid · 150 g Rakvere veise sisefilee · 30 g Heinz ketšup · 10 g sriracha tšillikaste (või muu vürts, näiteks tabasco) · 40 g sibul · 40 g kappar · 4 tk vutimuna kollane · 40 g anšoovis · 40 g marineeritud kurk · 10 g peterselli · natuke soola/pipart (veskist) · 150 g Kongo kartul · 500 ml õli (kartuli fritüürimiseks) · 100 ml Heinz majonees · 20 g karulauk · 20 g Luxveg ürdid (erinevad: punane jänesekapsas, mini-hernevõrsed, sinep) Böff Tükelda sibul, anšoovis, marineeritud kurk, veisefilee ja kappar väikesteks kuubikuteks (n-ö Prantsuse tükeldus). Sega omavahel komponendid, lisa ketšup ja sriracha ning maitsesta lõplikult. Pane böff à la tartare taldrikule. Karulaugumajonees Blenderda blenderis (või siis saumikseriga) omavahel majonees ja karulauk. Kongo kartuli tšips Viiluta kongo kartul imeõhukeseks ja aseta jäävette korraks seisma (10-15 min). Kuivata kartul köögipaberi vahel. Kuumuta õli paksu põhjaga potis 170 kraadini. Küpseta kartulit õlis ca 4-5 minutit. Seejärel aseta kartul jällegi köögi paberile, et kartul kuivaks ja paber tõmbaks õli sisse. Serveerimine Serveeri böff à la tartare Kongo kartuli tšipsi ja rohkete ürtidega. Kirjuta karulaugu majoneesiga taldrikule ilusaid sõnumeid või lihtsalt serveeritava nimi ;) PEAROOG Worm lö’räim räim / värvilised köögiviljad / tilliõli / toorjuustukreem · 200 g värsket räime · 100 g värvilisi porgandeid · 150 g kartulit · 100 g sibulat · 20 g küüslauku · 4 tk muna · 400 ml Nopri 35% vahukoort · Santa Maria soola ja valget pipart (maitsestamiseks) · 10 g tilli / fenkolit · 2 kääru leiba · 4 spl kodujuustu · 100 g romanesco kapsast · 80 g Nopri Erilist juustu · 100 g toorjuustu · 60 g Nopri hapukoort · 30 g õli Valmistamine: Pese ja viiluta köögiviljad (tee rattad). Porgandid lõika diagonaalis pooleks. Lase vesi keema ja ehmata 2 min köögivilju kuumas soolaga maitsestatud vees. Nüüd jahuta kohe köögiviljad ja lao ahjuvormi. Lao räim ja köögiviljad vaheldumisi vormi. Lao juurde leivatükid ja kodujuust. Ladumisel ole innovaatiline ja jäta vormi tippu just need köögiviljad, mis võiks efektselt sealt välja paista. Vispelda muna rõõsakoorega ja maitsesta maitserohelisega ja maitseainetega. Vala saadud mass vormi nii, et see kataks kogu roa (välja arvatud viimsed tipud). Küpseta 170 kraadi juures umbes 35-40 min. Veendu, et vorm oleks küps, mitte vedel, sellest saab aru silmaga vaadates ja natuke õrnalt vormi liigutades. Tee saumikseriga valmis õli ja tilli segu. Seda massi on parim teha termomikseris (60 kraadi juures). Tilliõli saab samuti teha blenderiga. Ole kannatlik ja mikserda, kuni mass on roheline. Lase õli läbi sõela pudelisse ja jahuta kiiresti (võid kasutada ka jäävanni). Väikest kogust on pea võimatu teha, ca 200 ml õli on miinimum kogus. Sega omavahel hapukoor ja toorjuust ühtlaseks massiks, kasuta visplit (vahusta kergelt). Serveeri nüüd räimevorm koos toorjuustukreemi ja tilliõliga. MAGUSTOIT Aino Mercede Napoleon klassikaline Napoleoni kook / marjad Tainas: • 400 g Kalew nisujahu • 160 g võid • 160 g (1,6 dl) vett • 3/4 tl äädikat • 1 tl viina • veidi soola • 1 muna Kreem: • 1 l Nopri piima • 1–2 tl vanillisuhkrut • 10 munakollast või 4 tervet muna • 60 g Kalewi nisujahu • 15 g tärklist • 200–250 g suhkrut • 300 g võid Tainakihid Sega või ja jahu purutainaks kokku – või võib hakkida jahu sisse või kasutada mikserit, lastes tainakonksudega aeglasel käigul või ja jahu segamini. Lisa vedelad ained, sõtku tainas kokku ja jäta mõneks tunniks külma. Et selgus oleks majas, jaota tainas kohe parajateks pallideks – kuueks, seitsmeks või kaheksaks palliks. Rulli pallid nii õhukeseks kui paber, üks tainaleht jäta puruks koogi ülemisele kihile. Võid rullida ümmargused või ka nelinurksed tükid. Küpseta iga tainalehte eraldi 240–250-kraadises eelkuumutatud ahjus 5-8 minutit ja jäta jahtuma. Enne küpsetamist võib taina üle toksida kahvli või terava noaotsaga. Lehed võiks jääda helepruunid ja tainapuru jaoks mõeldud leht pisut tumedam. Keedukreem Kreemiks kuumuta piim keemiseni, osa piimast pane enne kõrvale. Löö munad või munakollased suhkruga vahtu, lisa ülejäänud kuivained ja vala ülejäänud piim sinna peale. Sega korralikult läbi. Vala saadud segu kuuma piima sisse ja sega, kuni kreem pakseneb. Kuumus ei tohiks tõusta üle 85 kraadi, ära keema lase. Jahuta maha. Löö või vahtu ja lisa keedukreem jaokaupa sinna sisse. Mass peaks jääma kreemine. Soovi korral lisa seejärel ka vahustatud koor. Koogi ehitamine Lao tainakihid kreemiga vaheldumisi koogialusele – ikka leht ja siis kreem. Ühe kihi vahele võid panna ka kodumoosi (kõige paremini sobib kirsimoos) – väga tumedat ei soovitaks, see määrib kreemi liiga tumedaks. Pealmiseks kihiks peab jääma kreem, millele on puistatud kahest tainalehest pudistatud puru. Et maitsed seguneks, võiks kooki hoida külmkapis üle öö – õhtul teed, hommikul sööd. Toidud aitas täiuslikuks muuta: